Je li udruga P.O.I.N.T. u nemilosti Grada Križevaca?


Udruga P.O.I.N.T. će odlukom Gradskog vijeća od 20. prosinca 2007., iz proračuna Grada Križevaca dobiti 5 tisuća kuna za pet projekata u okviru programa javnih potreba u kulturi za 2008. godinu. To je tek trećina iznosa koji je Grad prošle godine izdvojio za projekte ove udruge, iako je ove godine na javni poziv pristiglo čak dvanaest P.O.I.N.T.-ovih projekata ukupne vrijednosti 44 tisuće kuna. Nezadovoljni takvom odlukom, kod nadležnih gradskih pročelnika smo se raspitali o tome kakav je trend financiranja ovog resora, tražeći i objašnjenje razloga smanjenja potpore P.O.I.N.T.-ovim projektima.

Pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi potvrdio nam je da je Gradskom poglavarstvu za sjednicu 11. prosinca uputio prijedlog financiranja šest projekata udruge u iznosu od 15 tisuća kuna, što bi bilo jednako prošlogodišnjoj novčanoj potpori. Pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec iznio je podatke prema kojima su sredstva za društvene djelatnosti u 2008. godini, u usporedbi s lanjskima, povećana za 7.62 milijuna kuna, odnosno za resor kulture čak 600 tisuća kuna. Iz toga je vidljiv trend stalnog povećanja raspoloživih sredstava za javne potrebe u kulturi Grada Križevaca.

No, nismo dobili primjereni odgovor na pitanje zašto je onda jednoj aktivnoj gradskoj udruzi, koja mahom sve svoje projekte smješta u područje kulture s ciljem zadovoljavanja takvih potreba lokalne zajednice, što nedvojbeno djeluje i u korist građana Križevaca, odobreno osjetno manje financijskih sredstava. Prema riječima pročelnika Tenodija, prošlogodišnje povećanje sredstava za P.O.I.N.T. dogodilo se zbog interesa Grada za podršku projektu www.krizevci.eu. Kako to da onda nastavak rada na tom projektu, koji uključuje snimanje i montažu video-priloga o Križevcima koji bi se stavili online na ovu Web-razglednicu Križevaca, ove godine više nije interesantan gradskom vrhu? Očito kvalitetna (čitaj: višemedijska i višejezična), promocija grada na Internetu više nije potrebna…

Čitatelji se mogu zapitati zašto se iz P.O.I.N.T.-a toliko bune. Možda njihov rad i nije od esencijalne važnosti za lokalnu zajednicu. Ta postoje važnija gradska društva i sportski klubovi koji također djeluju sa skromnim financijama, a neki čak smatraju da i njih Grad nepravedno i kontinuirano zakida. Pročelnik Masnec naglašava da Grad prije svega financira programe. No upravo dvanaest projektnih prijedloga udruge P.O.I.N.T., prijavljenih za financiranje u ovoj godini – kulturno-obrazovne radionice, obilježavanja godišnjice smrti slikara i arhitekta, počasnog građanina Križevaca Marijana Kolesara, rad na Križevci.eu, izrada milenijske fotografije Križevaca te likovne izložbe Culture Shock Festivala – ima obilježje kulturnih programa!

Možda je baš izložba, realizirana prošlog svibnja u Križevcima, izložila udrugu srdžbi gradskog vrha. Neovisno o tome upitno je zašto u godini s dosad najbogatijim križevačkim proračunom, nezahtjevan prijedlog resornog pročelnika nije bio prepoznat. To više što su nemale novce dobile i neke udruge bez ikakvih dosadašnjih znamenitih aktivnosti. Nameću se ključna pitanja: je li ruka gradonačelnika Branka Hrga krojila proračun? Je li politička (samo)volja ukočila struku i objektivnost?

Za kraj jedan kuriozitet. Gradski proračun za 2008. godine izglasan je na sjednici Gradskog vijeća još 20. prosinca prošle godine, ali još uvijek ga se nigdje javno ne može pregledati, odnosno nema ga na Web-sjedištu gradske uprave niti je uvršten u posljednje izdanje Službenog vjesnika Grada. Neslužbeno doznajemo da je razlog tome tehničke prirode i da se navodno čeka intervencija programera koji bi trebao otkloniti kvar.

Kakav to može biti kvar koji već mjesec dana onemogućava objavu proračuna kao temeljnog dokumenta o financijskom funkcioniranju lokalne uprave i samouprave? Nismo spoznali. No, kao i u ovom slučaju, iz redakcije portala spremni smo ponuditi svoje znanje i kompetencije za pomoć Gradu da prebrodi tehničke prepreke i gradskoj javnosti omogući pravodobnu i ispravnu informaciju.

Treba samo znati uputiti poruku na adresu elektroničke pošte redakcija@krizevci.info.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.