Večeras promatranje “gužve” nebeskih fenomena

Venera, Merkur, Mars, Mjesec i Međunarodna svemirska postaja nagurat će se večeras na nebu iznad Križevaca, a ljubitelji astronomije moći će ih gledati kroz novi teleskop, tik nakon zalaska Sunca. Promatranje “gužve” nebeskih fenomena na zapadnome nebu organiziraju i ovog puta Križevačka astronomska udruga Perzeidi i Future Hub Križevci na livadi iza Razvojnog centra i tehnološkog parka.

Ako ne bude naoblake, odmah nakon zalaska Sunca, putujući po ekliptičkoj ravnini i prateći Sunce, pojavit će se Venera. Merkur će samo malo kasniti iza nje, dok će ih Mars slijediti s oko sat i pol vremena zaostatka. Tu nebesku utrku titana prema horizontu začinit će u 20:35 novi sjajni objekt koji će se pojaviti između Merkusa i Marsa – Međunarodna svemirska postaja. Tako će “oteti show” planeta na par minuta. Kad nam sva ova svita pobjegne iza horizonta, moći ćemo se posvetiti promatranju Mjeseca“, najavljuju organizatori. Okupljanje je u 20 sati na livadi iza Razvojnog centra i tehnološkog parka.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.