Novi deponij: općina Žabno tražit će obeštećenje

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Gunjak, moguća lokacija za regionalno odlagalište otpada pet
županija sjeverozapadne Hrvatske, protiv koje se peticijom izjasnilo
oko dvije tisuće stanovnika s križevačkog područja te Gradsko vijeće
Križevaca, ovih je dana nakon istupa Vladimira Ogumana (HSS), načelnika
općine Sveti Ivan Žabno i jednog od pobornika Gunjaka kao lokacije
odlagališta, ponovno je u središtu pozornosti križevačke i županijske
javnosti.

Naime, Oguman je u jednom lokalnom mediju najavio sudsku tužbu protiv “viših razina vlasti” u slučaju odustajanja od Gunjaka kao lokacije. U istupu je ujedno prozvao dožupana Darka Korena (HSS), županijsko vodstvo HSS-a i gradsku vlast Križevaca kako bi odlagalište radije vidjeli u blizini Lepavine.

Oguman, koji nam je danas izjavio da je Ministarstvo građevinarstva i zaštite okoliša nedavno pozitivnim ocijenilo studiju utjecaja na okoliš za lokaciju Gunjak, rekao nam je da u posljednje vrijeme nema nikakvih informacija što će biti s regionalnim odlagalištem.

– Prije gotovo mjesec i pol dobili smo pisanu informaciju da je studija ocijenjena pozitivno, no nakon toga nitko me više ne kontaktira što dalje s projektom, a mi smo u njega kao općina uložili znatna sredstva.

Želimo da nas se za to obešteti ako na kraju odlagalište ode na drugu lokaciju – rekao je Oguman. dometnuo je kako su kao općina zbog projekta doživjeli i “brojna poniženja i neugodnosti”.

– Mi smo u početku planirali samo općinsko odlagalište na dva hektara dok nas Grad Križevci nije potaknuo na širenje ideje, da bi nam Grad okrenuo leđa i javno nas prozivao nakon što se promijenila politička klima – kaže Oguman.

– Sad kad se shvatilo da odlagalište neće biti štetno za okoliš i da će donositi ekonomsku korist, sad ga žele na koprivničko područje – kaže Oguman, podsjetivši i da je općina Sveti Ivan Žabno s javnom ustanovom za odlaganje komunalnog i neopasnog otpada sjeverozapadne Hrvatske potpisala i sporazum u vezi odlagališta.

Navodno bi prema tom sporazumu općina dobivala oko šest eura po toni odloženog otpada, što bi s ekološkim rentama općini moglo u početku donositi oko četiri milijuna, a kasnije do osam milijuna kuna.

– Preporučio bih novinarima da od načelnika Ogumana ubuduće izjave uzimaju samo ujutro dok je on još u stanju racionalno razmišljati i ne lupeta gluposti – rekao nam je danas prozvani dožupan Koren. Dodao je i da nikakva Lepavina nije u planovima, već gradsko odlagalište Piškornica, i to za projekt koji ne bi imao mnogo dodirnih točaka s projektom koji je predlagala Javna ustanova, već projektom “Županija bez odlagališta” koji je krajem prošle godine podržalo i Županijsko poglavarstvo.

– To je posve druga tehnologija, primjerenija s ekološkog i ekonomskog stajališta, a podrazumijeva tvornicu koja će otpad potpuno prerađivati u energiju – rekao je dožupan. Dodao je da je upravo u tijeku sjednica Upravnog odbora Javne ustanove na kojoj se prezentira nova tehnologija za koju je Županiji konzultant Institut građevinarstva Hrvatske.

Već dobili 2,5 miljuna kuna

Valja napomenuti da je za projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom Gunjak Javna ustanova od fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti RH već dobila 2,5 milijuna kuna, pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ako Javna ustanova, koja od 2003. radi na svojem projektu, sada stane iza projekta IGH. Inače, rad Javne ustanove su po izmijenjenom sporazumu iz 2005. osnivači pet županija i desetak gradova mjesečno trebali financirati sa 45 tisuća kuna. (S. L.)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.