[FOTO] Urednik portala Križevci.info izravno iz Katara: „Pobjedu Hrvatske bilo je fantastično doživjeti uživo!“

U jučerašnjoj napetoj utakmici osmine finala, nakon dramatičnih produžetaka i jedanaesteraca, reprezentacija Hrvatske je pobjedom nad Japanom rezultatom 4:2 (0:1; 1:1) izborila četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Doživljaje nakon utakmice prenio nam je Ivan Mušlek, urednik na našem portalu, koji u ulozi međunarodnog volontera boravi na tom malom poluotoku na zapadnoj obali Perzijskog zaljeva još od 20. studenog kad je prvenstvo počelo, o čemu smo već pisali.

– Doživljaj je fantastičan, pogotovo kad uživo svjedočiš takvoj pobjedi! Na utakmici sam bio po službenoj dužnosti kao volonter, ali srećom nijedan od zadataka ne odrađujem za vrijeme utakmice. Naime, kao Language Services Volunteer zadužen sam, barem u smjenama koje odrađujem na stadionu, uoči utakmice prevesti natpise na zastavama ili transparentima navijača koje osiguranje na ulazu odvoji kao potencijalno sumnjive u kontekstu politički nekorektnih poruka. Najčešće se radi o zastavama s nazivima mjesta iz kojih navijači dolaze, a jedini sporni transparenti koje su hrvatski navijači dosad unijeli na stadion, a tiču se provociranja kanadskog golmana Milana Borjana, nisu prethodno odvojeni od osiguranja kao sumnjivi, tako da sam te transparente prvi puta vidio kada su osvanuli u medijima, objasnio nam je Ivan.

– Također, nakon utakmice sam zadužen u „mixed zoni“, gdje igrači daju intervjue, prevoditi s hrvatskog na engleski u slučaju da neki od naših igrača ne govori engleski ili u slučaju da daju izjave isključivo na hrvatskom, tada ih stranim novinarima po potrebi prevodim. Taj dio je ujedno i najzanimljiviji jer iz prve ruke mogu čuti što igrači misle o utakmici i kakva je općenito atmosfera među igračima.

Na naše pitanje o susretima s hrvatskim navijačima, Ivan je kazao:
– Sreo sam dosta Hrvata, najčešće se radi o grupama u kojima su ljudi između 40 i 60 godina, nema pretjerano mlađih ljudi. Ali zanimljivo je i da su na svim utakmicama Hrvatske prisutna dva policajca iz Hrvatske, ispostavilo se da su iz Sv. Ivana Žabna i Koprivnice što je zgodna slučajnost.

Podijelio je s nama i dvije crtice, anegdote iz „mixed zone“:
– Japanski navijači su nas zadnjih dana, kao i na svim velikim natjecanjima dosad, podsjetili na svoju kulturu i odgoj time što su redovito počistili smeće na tribinama, neovisno jesu li ga oni sami proizveli. Slična scena dogodila se i u „mixed zoni“, gdje je jedan od hrvatskih igrača bacio praznu bocu vode pored koša za smeće. Nakon pola minute naišao je jedan od japanskih reprezentativaca, koji je, utučenosti nakon poraza usprkos, pokupio tu bocu i odnio je u smeće. Za stotinjak japanskih novinara to očito nije bilo ništa vrijedno spomena, no japanski nogometaš time je, ako ništa drugo, zavrijedio naklonost novinara iz Hrvatske i Srbije, koji su s velikim odobravanjem popratili taj potez.

– Druga zanimljivost tiče se nošenja zaštitnih maski. Od 1. studenog odlukom Države Katar nošenje maski više nije obavezno nigdje osim u zdravstvenim ustanovama. No, japanski novinari zatražili su od FIFA-e da u službeni protokol svake utakmice u kojoj igra Japan uvrste obavezno nošenje maske svih novinara i osoblja na konferencijama za tisak i u „mixed zonama“ uoči i nakon utakmica. Zbog toga su brojni hrvatski novinari, time i ja, prvi puta morali koristiti masku otkad smo stigli u Katar. Tijekom turnira isti su zahtjev dostavili i engleski novinari, FIFA ga je uvažila te je na njihovim utakmicama maska također obavezna u „mixed zonama“ i tijekom konferencija za tisak.

Napomenimo još da Hrvatska u četvrtfinalu igra protiv Brazila, favorita prvenstva koji je u jučerašnjoj utakmici eliminirao Južnu Koreju rezultatom 4:1 (4:0), a ovaj susret u petak od 16:00 sati bit će još jedna prilika za javljanje našeg „terenca“ iz Dohe!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.