Predstavljen vodič kroz srednje škole županije za nadolazeću školsku godinu

U prostorima Županijske uprave danas je predstavljen Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za školsku godinu 2022./2023. godinu, koji je namijenjen učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima. Vodič je pripremila Županija u suradnji s partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom komorom KKŽ i HGK Županijskom komorom Koprivnica, a sve u suradnji s ravnateljima škola.

Uvodno se na predstavljanju obratio župan Darko Koren koji je naglasio kako je Vodič zamišljen kao pomoć osnovnoškolcima koji se nalaze u važnom razdoblju svojeg života kada trebaju donijeti važne odluke.

Naša je zadaća da im u tome olakšamo, kao i njihovim roditeljima, odnosno pružimo podršku koju trebaju. Moramo se svi uključiti jer nam je želja da se upiše što više djece i smatram da smo napravili dobre preduvjete da ih kvalitetno informiramo o zanimanjima koja se nude, a u kojima se mladi ljudi mogu pronaći. Ovaj Vodič je zaista alat kojim se može ostvariti ono čemu je namijenjeno, a to je promocija zanimanja u našim srednjim školama i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u izradu“, dodao je župan te ujedno zahvalio ravnateljima na uspješnoj godini.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanja Ana Mušlek naglasila je kako je Vodič, koji se predstavlja treću godinu zaredom, dio šire kampanje koju Županija, zajedno s partnerima, provodi vezano uz upise u srednje škole. Ove je godine bilo organizirano predstavljanje škola i zanimanja na trgovima u sva tri županijska grada, što je izazvalo pozitivne reakcije učenika osnovnih i srednjih škola, kao i profesora i ravnatelja. Sam proces upisa kreće znatno prije, kada Županija zajedno s partnerima i ravnateljima dogovara strukturu upisa, ovisno o kretanjima na tržištu rada i kapacitetima škola. Tako je ove godine dogovoreno kako će se upisivati dva razreda medicinskih sestara, obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju koje je iznimno traženo na tržištu rada.

„Na stotinjak stranica predstavljene su sve naše srednje škole te Umjetnička škola Fortunata Pintarića i Glazbena škola Alberta Štrige. Ovogodišnja novina je što Vodič sadrži fotografije učenika i zanimanja kojima se bave, a ponovno smo uključili i prezentaciju visokoškolskog obrazovanja -Visokog gospodarskog učilišta Križevci i Sveučilišta Sjever“ istaknula je pročelnica Mušlek.

Uime partnera na projektu, zahvale Županiji što ulaže ovoliko truda u problematiku obrazovanja, a posebno u upise, uputio je tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać, naglasivši kako je ovo dio aktivnosti koji se provodi već godinama kako bi se učenicima i roditeljima pružile potrebne informacije. Ujedno je dodao kako je važno potaknuti upise u deficitarna zanimanja koja će mladim ljudima omogućiti zaposlenje i pristojna primanja te je pozvao roditelje i učenike da se dodatno informiraju u školama i Komori, ukoliko za to postoji potreba.

Uime okupljenih ravnatelj obratio je ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar koji je zahvalio Županiji na podršci u procesu upisa, odnosno kod te važne prekretnice koja će usmjeriti daljnji život mladih ljudi. Smatra da je Vodič kvalitetan alat za informiranje koji će omogućiti školama da dobiju učenike koji su zainteresirani za određena zanimanja, a što će sve na kraju omogućiti bolje rezultate i uspješniji završetak školovanja. Ovakvi projekti pokazatelj su dobre sinergije na razini županije koja nam omogućava da se stalno poboljšavamo i nudimo više našim učenicima, dodao je Špoljar.

Osim u tiskanom obliku, Vodič je dostupan i na internetskoj stranici Županije, a možete ga pogledati i preuzeti pdf Vodič kroz srednje škole 2022./2023. Predstavljanju Vodiča prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, uime partnera na projektu Kristina Stanišić iz HGK Županijske komore Koprivnica te ravnatelji srednjih škola s područja županije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.