München – parkovni dragulj Bavarske


Na povratku s dvotjednog radnog boravka u jednom bavarskom gradiću nadomak Alpa ukazala se prilika vrijeme do polaska vlaka za Zagreb iskoristiti za obilazak centra Münchena. To je glavni grad te kulturno, gospodarsko i prometno središte njemačke pokrajine Bavarske, smješten na obali rijeke Isar. Kao treći njemački grad po broju stanovnika kojih je oko 1.3 milijuna, München je, osim po Oktoberfestu, BMW-u i nogometu, svjetski poznat i po svojim parkovima. Samim središtem grada prema sjeveru prostire se Engleski park (naziv Englischer Garten dolazi od engleskog stila izgradnje) na čitavih 3.7 kvadratnih kilometara, što ga čini većim i od njujorškog Central Parka. No, u obilazak Münchena preporučljivo je krenuti od glavnog trga Marienplatz i Petrove crkve.


Od ostalih poznatijih parkova, tu su još Hofgarten, Westpark, Schlosspark Nymphenburg te slavni Olimpijski park iz 1972. godine, arhitektonska kompozicija olimpijskog stadiona, dvorane s bazenima i olimpijske dvorane, koja se zbog krovne konstrukcije izvanredno uklapa u brežuljkastu okolinu parkova. Na sjevernom rubu grada u parku Schloss Schleissheima nalaze se tri barokna dvorca, a i sama dolina rijeke Isar je uska i dugačka zelenilom obrasla parkovna površina, čiji je veći dio prije par godina restauriran i uređen, zbog održavanja međunarodne vrtne izložbe.


Da, parkovi i perivojni trgovi usred grada, iako okolici Münchena i cijeloj Bavarskoj prirodnih ljepota uistinu ne nedostaje. Stručnjaci kažu da je upravo posebnost Münchena praksa održivog planiranja urbanističkog razvitka, za razliku od npr. hrvatskih gradova, među kojima ni Zagreb ni Križevci nisu iznimke. Gradska uprava Münchena najprije izglasava razvojni program, a zatim plan korištenja površina te provedbeni urbanistički plan, a sve stvari se dugoročno planiraju. Zbog takvog sustavnog pristupa Bavaraca u ovom i drugim područjima, itekako je utemeljena statistika da je upravo u Gornjoj Baravskoj najviše zaposlenih u sektoru istraživanja i razvoja u čitavoj Europi, a sam grad München prednjači pred svim zemljama EU u broju patenata.


Domaći mladi ljudi kažu da je upravo zbog parkova i mnoštva zelenila München prekrasan i u ljetno doba, pa stanovnici često nemaju potrebe putovati drugamo na odmor. Biciklističke, pa čak i konjičke staze, šetnice te mjesta za roštilj i kupanje čine dio obale rijeke Isar omiljenim izletištem Bavaraca. Od urbanih zanimljivosti, na kratkom dijelu jednog od kanala koji sijeku Engleski park moguće je vidjeti čak i surfere na vodi, zahvaljujući valovima koji se stvaraju na pregibu kanala i, naravno, sigurnosnom užetu za surfere. Uobičajeno prijevozno sredstvo u Münchenu, koje mogu unajmiti i turisti, je bicikl kojim se u smjeru sjever-jug može prijeći gotovo čitav grad, a oni komotniji mogu unajmiti i taksi-službu u obliku bicikla trokolice.


Nezaobilazan dio povijesti grada veže se uz preko šest stoljeća dugu tradiciju proizvodnje i, naravno, potrošnje piva. Iako su pivo u München donijeli svećenici početkom 14. stoljeća, Bavarci su svjetsku slavu postigli donošenjem Zakona o čistoći piva (Reinheitsgebot) 1516. godine. Taj zakon obavezao je proizvođače piva na korištenje samo čistih sastojaka slada, hmelja i vode, bez ikakvih dodataka i šećera. Te tradicije Nijemci se drže i njom se ponose i danas, a miješanje piva s limunom i sličnim sastojcima gotovo su uvreda za pravog Bavarca.

Od gurmanskih posebnosti tu su njemačke kobasice, poput npr. Leberwursta ili Weiswursta, koje se mogu konzumirati kao doručak u nekom od mnogih tradicionalnih bavarskih pubova u gradu. No, mjesto koje svaki pivoljubac u posjetu Münchenu nikako ne smije zaobići je Hofbrauhaus. Riječ je o najpoznatijoj pivnici na svijetu gdje se, prema statistikama, svakog dana ispije oko 10 tisuća litara piva. Na drugom katu zgrade postavljen je i pivski muzej, a čitav prostor uređen je kako bi ugodio veselom gostu. Pivo se obično naručuje po litri (maß), a uz svijetlo i tamno posebnog je okusa pšenično pivo.


Za obilazak slavnog Deutsches Museuma, prvog tehničkog i prirodoslovnog muzeja u svijetu, jednostavno nije bilo vremena, no želi li se vidjeti svih 17 tisuća izložaka potrebno je ionako ostati u Münchenu nekoliko dana. Allianz arena, Olympiaturm, četverocilindrična upravna zgrada BMW-a, muzej Alte Pinakothek, mnoge gradske crkve, među kojima su Theatinerkirche i Frauenkirche, samo su neka od mjesta koje vrijedi posjetiti u Münchenu. Ako je potreban poseban povod za odlazak na put, nema boljeg od onog 20. rujna i – početka Oktoberfesta!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.