Besplatna radionica keramike povodom Europskih dana arheologije

Gradski muzej Križevci udružio se s još petnaest institucija koje će ovaj vikend nizom besplatnih sadržaja obilježiti Europske dane arheologije. Kako bi približili arheologiju široj javnosti, muzeji, sveučilišta, arheološki lokaliteti i ostale institucije koji se bave arheologijom organiziraju razne aktivnosti diljem Europe, a križevački muzej pripremio je radionicu pod nazivom “Prapovijesni keramičari” na kojoj će polaznici oblikovati posude u glini, kakve su pronađene na eneolitičkom nalazištu Beketinec i Bukovje i na kasnobrončanodobnom lokalitetu Križevci – Ciglana.

Uz pomoć profesorice likovne kulture Kristine Vuković radit ćemo vrčiće, oblik bočica tipičan za područje središnje Hrvatske i pokušat ćemo ih ukrasiti onako kako su ih ukrašavali prapovijesni keramičari. Modelirat ćemo i šalice kakve su pronađene na lokalitetu Križevci – Ciglana, a Kristina će sve što napravimo ispeći pa će polaznici dobiti keramičke predmete koje su sami izradili“, ispričala je arheologinja Lana Okroša Rožić, inače muzejska savjetnica Gradskog muzeja.

Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama, besplatna je i održat će se u subotu, 18. lipnja od 10 do 13 sati u Etno-parku Muzeja u ulici Tome Sermagea 2. Dok traje radionica i dan ranije u petak 17. lipnja za sve je posjetitelje besplatan razgled stalnog postava Muzeja.

Europski dani arheologije kontinuirano se organiziraju u Francuskoj od 2010. godine, od 2019. se manifestacija širi i na druge europske zemlje, a od lani u njoj sudjeluje i Gradski muzej Križevci. Glavni organizatori ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja Inrap dok je Arheološki muzej u Zagrebu proglašen glavnim organizatorom za Hrvatsku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.