Tijekom vikenda održano 2. izdanje tematskog festivala ‘KLIKni na održivo’

Proteklog vikenda na Strossmayerovom trgu u Križevcima održao se drugi po redu festival na tematiku održivosti “KLIKni na održivo”. Naglasak je ove godine bio na veganskoj prehrani pa su tako posjetitelji u subotu mogli sudjelovati na radionici kuhanja vege hrane koju su održale veganske kuharice i volonterke udruge Prijatelji životinja Nikolina Plenar Jeličić i Anita Petrović. Nikolina i Anita pripremile su slane pizza fritule s veganskim kulenom, pohani celer, slatke fritule s jabukama i cimetom i tofu kajganu s paprikom i šampinjonima koja je među sudionicima radionice izazvala najveće oduševljenje.

Električnu energiju potrebnu za održavanje radionice kuhanja vege hrane osigurao je Solus sa svojom EcoFlow baterijom koju možete puniti na sunce te koristiti u vikendicama ili na kampiranju. Različita održiva rješenja tvrtke Solus, pogodna za kampiranje, planinarenje ili vikendice, građani su imali prilike vidjeti tijekom oba festivalska dana.

Osim radionica kuhanja vege hrane, održana je i radionica izrade prirodne kozmetike na kojoj se okupilo 15-ak sudionica koje su, uz mentorstvo Mary Novosel, izradile vlastitu kremu za sunčanje sa SPF faktorom, tonik za oporavak vlasišta, ulje za sunčanje te gel za hlađenje tijela a svaka je sudionica radionice dobila na poklon ulje za tijelo.

Djeca su uživala u edukativnoj eko predstavi “Plavi planet” u izvedbi poznate glumice Barbare Vicković te naučila kako zaštititi naše oceane, mora i rijeke od plastičnog otpada. Kao dio projekta “Živi održivo – smanji otpad”, a u sklopu festivala “KLIKni na održivo”, na Magdinim vrtovima održana je zanimljiva radionica “Kako pravilno kompostirati” koju je održala Marija Vragović iz Komunalnog poduzeća Križevci.

Nedjelja je započela jutarnjom radionicom yoge koju je održala Olga Razum Šujica, a u “Nutri kutku” Valentine Tušek, posjetitelji su mogli saznati procjenu sastava tijela putem vage koja se temelji na mjerenju bioelektrične impedancije (BIA).

I ove je godine, u sklopu festivala održan humanitarni buvljak Zaklade Volim Križevce na kojem su građani imali priliku kupiti knjige, gramofonske ploče, različite ukrasne predmete i ostale stvari koje su donirali građani grada a sav prihod od donacija iskoristiti će se za stipendiranje učenika i studenata grada Križevaca.

Tijekom nedjelje, građani su mogli razgledati i električna vozila naših sugrađana a festival je zaključen radionicom oslikavanja platnenih torbi koju su održale Ana Vugrin i Dorotea Perović iz Centra za mlade Križevci.

Posjetitelji su kroz oba dana mogli isprobati te kupiti različite veganske proizvode izlagača Vegefino i Pusti otok te prirodnu kozmetiku od Be Pure i Mary’s sweets. Smutek – domaći kutek iz Koprivnice građanima ponudio smoothie različitih okusa, te razna druga jela kao što su salata od hajdinske kaše i leće ili sendvič od humusa napravljeni od proizvoda domaćih proizvođača.

Na festivalu su sudjelovali i Zdravo Križevci OPG-ovi pa su tako posjetitelji mogli kupiti bućino ulje i ostale proizvode OPG-a Kranjčević ili pak jagode nekoliko različitih OPG-ova s područja grada Križevaca. Kroz oba festivalska dana, za ugodnu atmosferu pobrinula se solarna DJ stanica KLIK energetske zadruge.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.