Županijski Stožer apelira na građane da odgovornim ponašanjem spriječe širenje koronavirusa

U prostorijama Županijske uprave jučer je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljeno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić kazao je kako je povećana  dinamika i razvoj širenja koronavirusa na području županije te je pozvao građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi se  širenje usporilo.

„Unatoč pojačanoj lokalnoj transmisiji koronavirusa i ozbiljnosti situacije kojoj svjedočimo s obzirom na porast broja oboljelih, stanje je pod kontrolom i zdravstveni sustav je stabilan. Svi zajedno moramo biti maksimalno odgovorni u svojem ponašanju i poštivati mjere i  zdravstvene upute jer samo tako možemo smanjiti intenzitet širenja zaraze te zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana“, kazao je načelnik Ljubić.

Osvrnuo se i na stanje u školama na području županije napomenuvši kako se nastava  i dalje odvija kontaktno i redovno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. „Stanje u školama je i dalje stabilno. Trenutno imamo 20 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 268 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 10 nastavnika te je njih 19 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, šest osoba je pozitivno, a jedna je osoba u samoizolaciji. Trenutno je na području županije pet razreda koji nastavu provode online putem“, pojasnio je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla dodala je kako se s obzirom na intenzivno širenje koronavirusa, u idućim tjednima može očekivati povećan broj oboljelih i u školskim ustanovama. „Vidimo da brojke svakog dana rastu i da se situacija uozbiljila. Aktualna situacija i dinamika u razvoju epidemije upućuje na to da ne možemo govoriti o vrhuncu epidemije, vjerujem kako će  ovakvo stanje još potrajati stoga je od iznimne važnosti da naši sugrađani poštuju sve one mjere na koje mjesecima apeliramo. Distanca, izbjegavanje privatnih druženja i okupljanja u većim grupama, dezinfekcija i nošenje maske su mjere koje pomažu da se brzina širenja kontrolira i tako smanji pritisak na zdravstveni sustav“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Dodala je kako epidemiološka služba županijskog Zavoda za javno zdravstvo ulaže velike napore u epidemiološkoj obradi pacijenata i kontakata te apelirala na građane da ne opterećuju bespotrebno sustav testiranja. Podsjetila je da ukoliko netko od članova obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus,  ostale članove obitelji koji razviju simptome nije potrebno testirati.

„Za pretpostaviti je da su takve osobe unutar obitelji također zaražene. U tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine, pratiti razvoj simptoma te biti u samoizolaciji u trajanju od 10 dana. Niti kod gripe, koja je najučestalija i najmasovnija virusna infekcija, ne moramo tražiti laboratorijsku potvrdu već je dovoljna uspostava dijagnoze od strane obiteljskog liječnika“, naglasila je ravnateljica Vadla te pozvala sugrađane na pridržavanje preporuka.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako se bolnički sustav, s obzirom na trenutni razvoj epidemiološke situacije, priprema za potencijalni prihvat i većeg broja pacijenata proširenjem smještajnih kapaciteta. „Sukladno uputama Ministarstva zdravstva  sve su naše aktivnosti fokusirane na aktivnosti vezane za COVID-19  te na zbrinjavanje hitnih i onkoloških pacijenata. Bez obzira na ovo povećanje broja oboljelih i hospitalizacije pacijenata s težim kliničkim slikama, naš će sustav izdržati i adekvatno zbrinuti i pružiti svu potrebnu medicinsku skrb. Ključno je da naši sugrađani shvate ozbiljnost situacije i svojim primjerom odgovornog ponašanja u javnom prostoru, ali i privatnom okruženju doprinesu suzbijanju brzine širenja epidemije te na taj način pomognu zdravstvenim djelatnicima koji ulažu velike napore u borbi protiv ove bolesti“, napomenuo je ravnatelj Devčić.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković i  pomoćnica za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja  Biserka Zlatar, izvijestile su kako ustanove funkcioniraju bez poteškoća i u skladu sa svim važećim protokolima. Što se tiče kontrola poštivanja epidemioloških mjera, načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac je kazao kako su policijski službenici od kolovoza do danas obavili oko 2.000 provjera te nisu zabilježena značajnija kršenja. S pojačanim kontrolama nastavljaju i inspektori civilne zaštite, izvijestio je voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

Članovi Stožera na današnjoj su koordinaciji na temelju procjene epidemiologa i s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju donijeli i Zaključak kojim se zabranjuje organizacija grupnih prijevoza povodom obilježavanja Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u srijedu 18. studenog, kako bi se preventivno smanjila fluktuacija građana te na taj način smanjilo potencijalno širenje koronavirusa.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.