Djevojačka straža glasna i naoružana

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKRIŽEVCI – Jedina ženska povijesna postrojba na svijetu s korijenima iz 19. stoljeća, Križevačka djevojačka straža koja čuva tradiciju iz 1848-me kada su njihove prapraprabake čuvale bana Josipa Jelačića na proputovanju kroz Križevce, opremanjem postaje još atraktivnija. Zahvaljujući projektu ‘Križevačke putositnice’ koji je gradska Turistička zajednica predložila za sufinanciranje Hrvatskoj turističkoj zajednici, te na natječaju dobila potporu, stražarice su dobile dva bubnja i top, ispričala nam je direktorica Turističkog ureda Olinka Gjigaš.
– Na tom natječaju dobili smo 15 tisuća kuna za nabavu opreme; one imaju te svoje prekrasne odore, a da bi ih se bolje vidjelo i čulo zatražili smo sredstva i dobili da nabavimo bubnjeve i repliku povijesnog topa iz tog razdoblja, pohvalila se Gjigaš.

Članice Djevojačke straže sad će morati naučiti bubnjati, ali i rukovati topom napravljenom prema originalu koji mađarski muzealci čuvaju u Budimpešti.
– To nije samo tako, to su ozbiljni bubnjevi i neke od njih će morati naučiti kako se njima služiti, a i replika povijesnog topa je zapravo stvar koja funkcionira, tako da je to kopija velikoga ali iz njega se može za pravo pucati, tako da treba biti obuka, netko od njih mora naučiti i kako se s tim barata, pojasnila je.

Projektom ‘Križevačke putositnice’ željelo se podsjetiti i na znamenite povijesne osobe, pa je nabavljena odjeća za ličnosti poput Antuna Nemčića, Marcela Kiepacha, kralja Žigmund, Barbaru Celjsku, kalničkog kaštelana. Kostimi će se nositi za vrijeme gradskih manifestacija i na gostovanjima, ali koristit će ju za svoj posao i šest gradskih turističkih vodiča.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.