Križevačko veliko spravišče: Ovogodišnja spelancija uz više zdravica po Štatutima

Kalnički šljivari i križevački purgeri sljedeći vikend, od 2. do 4. lipnja, pomirit će se i opet posvaditi pedeset peti put na Križevačkom velikom spravišču, prvi put pod redateljskom palicom Jana Kerekeša. Ove godine tradicionalna predstava najstarije kulturno-turističke manifestacije u našoj županiji više će se oslanjati na Križevačke štatute, najavio je redatelj danas na konferenciji za medije i pohvalio križevačke glumce koji su “srcem i dušom” uskočili u svoje uloge.

Mislim da smo si premalo davali “živeli”, možda zbog pandemije prijašnjih godina, ali ove godine ćemo nadoknaditi zdravice, fokusirat ćemo se na Štatute jer mislim da u njima leži “zec”. Miraz za Tilčiku ovaj put bude malo bogatiji, spominju se i kreditne kartice, ali ne brinite – sve će se platiti i namiriti. S obzirom na to kako su se glumci uživjeli u Svađu, predstavu koja je predviđena za nedjelju, Spravišče možda potraje i sedam dana“, najavio je Kerekeš.


Nezaobilazan dio Spravišča su koncerti popularnih izvođača – u petak nastupa Marko Kutlić, u subotu Klapa Iskon i Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić. Posjetitelje i ove godine očekuje bogata gastronomska ponuda, pečeni vol, Štruklijada, Pivišče, Večer vina i čvaraka, lovački paprikaš i po prvi put Gvercijada na kojoj će posjetitelji kušati i birati najbolji gverc. Kao i prijašnjih godina, i ove su nezaobilazni nastupi kulturno-umjetničkih društava, Križevačkih mažoretkinja, promatranje neba teleskopom, predstavljanje povijesnih postrojbi i program za djecu – od Križevačkog malog spravišča, K.U.F.E.R. festivala pa do Dječje spraviščijade znanosti i kulture. Sve će to koštati, potvrdila je direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš, oko 80 tisuća eura.

Puno cijena je otišlo u visine, no držimo sve pod kontrolom. Interes izlagača ove godine je velik, više nego lani što je dokaz da na Spravišče vrijedi doći“, otkirla je Gjigaš. Generalni sponzor je Ožujsko pivo, a propisane ambalaže ovaj put – nema. Naime, za razliku od Adventa kad je Grad uvjetovao od lokalnih ugostitelja korištenje perivih plastičnih čaša, ovaj put je dopuštena i jednokratna plastika.

U program su se, uz gradske ustanove, uključile i mnoge udruge i svima je, kao i sponzorima koji su prepoznali važnost ove manifestacije i glumcima amaterima koji već mjesecima uvježbavaju svoje role, zahvalio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sandro Novosel.

Vezano

Komentari su zatvoreni.