I Križevci traže ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama

Čak 16 gradova i općina, piše Večernji list, ovih je dana od Ustavnog suda tražilo ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama zbog Uredbe o uslužnim područjima koju je Vlada RH donijela krajem prošle godine, a među njima su i Križevci. “Grad Križevci već je poduzeo ovaj korak te se nadamo pozitivnom ishodu“, potvrdili su nam iz Ureda gradonačelnika.

Prema toj Uredbi, križevačka tvrtka Vodne usluge trebala bi se pripojiti društvu Koprivničke vode koje bi preuzelo i isporuku vode na našem području, a to većini stranaka u Gradskome vijeću, osim HDZ-u čiji vijećnici nisu podržali donošenje zaključka o ovoj temi, nije prihvatljivo. S Uredbom se ne slažu još 24 grada i općine čiji predstavnici su se krajem veljače okupili u Jastrebarskom i među njima je bio i križevački gradonačelnik Mario Rajn. “Zaključak sastanka bio je da će jedinice lokalne samouprave pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama kao i zakonitosti same Uredbe o uslužnim područjima te predložiti da se osporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. “, odgovorio je Ured gradonačelnika na upit portala Križevci.info.

Jedinicama lokalne samouprave je, naime, država naložila pripajanje velikog broja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima, i to običnom većinom glasova na skupštinama društava, ne poštujući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine glasova, kao i ustavno jamstvo prava vlasništva. Osim križevačkog, na skupu su bili gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova Ivanca, Ogulina, Korčule, Starog Grada, Krapine, Slatine, Knina, Pregrade, Cresa, Komiže, Svete Nedelje, Samobora, Opatije i Kastva te općina Smokvice, Vela Luke, Novigrada Podravskog, Jelse, Žumberka, Sućuraja, Klinča Sela, Stupnika i Matulja. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.