Viktorija odlično napreduje usprkos rođenju sa samo 700 grama i 38 centimetara

13528905_1205772702801065_8945885950837326781_n_silvija_bacak_dan_palcica_nedonoscadDAN PALČIĆA U KRIŽEVCIMA Hoda uz namještaj, priča mama, tata, dosta toga razumije, svakim danom nas sve više pozitivno iznenađuje. Ona je naše veliko čudo i neizmjerno smo ponosni na nju – emotivno priča Viktorijina majka.

Centar Križevaca, utorak (15.11., op.ur.) predvečer oko 18 sati. Znatiželjni pogledi građana bili su uprti u gradski neboder osvijetljen ljubičastom bojom, neobičan, ali atraktivan prizor kojim se obilježavao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Dan Palčića, prijevremeno rođene djece i malih boraca koji u sebi nose nevjerojatnu životnu snagu, okupio je roditelje, djecu, prijatelje i građane koji su došli podržati jedno prekrasno događanje u organizaciji Vladimire Levanić iz Križevaca. Ona već treću godinu zaredom uspijeva spojiti roditelje koji žele razmijeniti iskustva, medije koji šire tople i hrabre priče malih boraca, a svake godine broj prisutnih na okupljanju raste.

Tim povodom razgovarali smo sa Silvijom Bačak iz Križevaca dok je u rukama držala kćerkicu Viktoriju rođenu carskim rezom u 27. tjednu trudnoće sa svega 700 grama i 38 centimetara.

– Tada je krenula njezina i naša borba. Doktori su nam svaki dan govorili da je kritično. Bilo je niz komplikacija, od pluća koja su bila u jako lošem stanju, dvije sepse su sve još dodatno pogoršale. U više navrata su ju bezuspješno pokušali odvojiti od respiratora. Borba za život trajala je dva mjeseca – ispričala nam je za početak majka Silvija.

Nakon 56. dana života palčicu Viktoriju uspjeli su odvojiti od respiratora i sve je krenulo nabolje.

– Sreći nije bilo kraja, nama kao roditeljima i našoj obitelji, ali i svim doktorima i medicinskim sestrama na neonatologiji u Petrovoj bolnici koji su stvarno uložili veliki napor i trud u spašavanju naše Viktorije. Bila je još mjesec i pol dana ovisna o kisiku. Puštena je iz bolnice 22. prosinca 2015. godine s 2940 grama kao najljepši božićni poklon – prisjetila se Silvija najdražeg detalja.

Mala Viktorija sada ima 15 mjeseci, a ako se gleda njena korigirana dob, tada joj je prava starost 12 mjeseci, no stvari polako idu svojim tokom.

– Ima dijagnozu kronične plućne bolesti zbog dugotrajne ventilacije, ali kao što su nam doktori objasnili, kako će biti veća, to će sve doći u normalu.  Hoda uz namještaj, priča mama, tata, dosta toga razumije, svakim danom nas sve više pozitivno iznenađuje. Ona je naše veliko čudo i neizmjerno smo ponosni na nju – s radošću je ispričala ponosna majka male palčice.

Roditelji Silvija i Boris Bačak ističu kako su od malene Viktorije puno toga naučili, kako se uvijek treba boriti i da odustajanja nema.

– Svim roditeljima koji su na početku borbe želim poručiti da budu strpljivi, da vjeruju u svoje dijete jer palčići su stvarno posebna djeca sa nevjerovatnom snagom u sebi i svi ih trebamo gledati sa divljenjem – dodala je poruku optimizma za kraj Silvija.

U Hrvatskoj  se godišnje prije vremena rodi oko 2500 djece, a što je otprilike 5 % na ukupni broj rođenih. Okupljanja koja se događaju 17. studenoga svake godine, šire se sve veći broj gradova kako bi se skrenula pažnja na taj globalni problem.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.