Viktorija odlično napreduje usprkos rođenju sa samo 700 grama i 38 centimetara

13528905_1205772702801065_8945885950837326781_n_silvija_bacak_dan_palcica_nedonoscadDAN PALČIĆA U KRIŽEVCIMA Hoda uz namještaj, priča mama, tata, dosta toga razumije, svakim danom nas sve više pozitivno iznenađuje. Ona je naše veliko čudo i neizmjerno smo ponosni na nju – emotivno priča Viktorijina majka.

Centar Križevaca, utorak (15.11., op.ur.) predvečer oko 18 sati. Znatiželjni pogledi građana bili su uprti u gradski neboder osvijetljen ljubičastom bojom, neobičan, ali atraktivan prizor kojim se obilježavao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Dan Palčića, prijevremeno rođene djece i malih boraca koji u sebi nose nevjerojatnu životnu snagu, okupio je roditelje, djecu, prijatelje i građane koji su došli podržati jedno prekrasno događanje u organizaciji Vladimire Levanić iz Križevaca. Ona već treću godinu zaredom uspijeva spojiti roditelje koji žele razmijeniti iskustva, medije koji šire tople i hrabre priče malih boraca, a svake godine broj prisutnih na okupljanju raste.

Tim povodom razgovarali smo sa Silvijom Bačak iz Križevaca dok je u rukama držala kćerkicu Viktoriju rođenu carskim rezom u 27. tjednu trudnoće sa svega 700 grama i 38 centimetara.

– Tada je krenula njezina i naša borba. Doktori su nam svaki dan govorili da je kritično. Bilo je niz komplikacija, od pluća koja su bila u jako lošem stanju, dvije sepse su sve još dodatno pogoršale. U više navrata su ju bezuspješno pokušali odvojiti od respiratora. Borba za život trajala je dva mjeseca – ispričala nam je za početak majka Silvija.

Nakon 56. dana života palčicu Viktoriju uspjeli su odvojiti od respiratora i sve je krenulo nabolje.

– Sreći nije bilo kraja, nama kao roditeljima i našoj obitelji, ali i svim doktorima i medicinskim sestrama na neonatologiji u Petrovoj bolnici koji su stvarno uložili veliki napor i trud u spašavanju naše Viktorije. Bila je još mjesec i pol dana ovisna o kisiku. Puštena je iz bolnice 22. prosinca 2015. godine s 2940 grama kao najljepši božićni poklon – prisjetila se Silvija najdražeg detalja.

Mala Viktorija sada ima 15 mjeseci, a ako se gleda njena korigirana dob, tada joj je prava starost 12 mjeseci, no stvari polako idu svojim tokom.

– Ima dijagnozu kronične plućne bolesti zbog dugotrajne ventilacije, ali kao što su nam doktori objasnili, kako će biti veća, to će sve doći u normalu.  Hoda uz namještaj, priča mama, tata, dosta toga razumije, svakim danom nas sve više pozitivno iznenađuje. Ona je naše veliko čudo i neizmjerno smo ponosni na nju – s radošću je ispričala ponosna majka male palčice.

Roditelji Silvija i Boris Bačak ističu kako su od malene Viktorije puno toga naučili, kako se uvijek treba boriti i da odustajanja nema.

– Svim roditeljima koji su na početku borbe želim poručiti da budu strpljivi, da vjeruju u svoje dijete jer palčići su stvarno posebna djeca sa nevjerovatnom snagom u sebi i svi ih trebamo gledati sa divljenjem – dodala je poruku optimizma za kraj Silvija.

U Hrvatskoj  se godišnje prije vremena rodi oko 2500 djece, a što je otprilike 5 % na ukupni broj rođenih. Okupljanja koja se događaju 17. studenoga svake godine, šire se sve veći broj gradova kako bi se skrenula pažnja na taj globalni problem.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.