Križevci svijetlili ljubičasto za palčiće

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju Križevci su sinoć svijetlili ljubičastom bojom. Na ovaj način pružena je podrška prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“.
U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, a svijest javnosti o problemima te posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću je iznimno niska, stoji na stranicama Kluba roditelja Nedonoščadi „Palčići“. Riječ je o jedinoj Udruzi ove vrste na području Republike Hrvatske koja pruža podršku roditeljima malih Palčića te je pokretač brojnih humanitarnih akcija pomoću kojih je više desetaka bolnica u Hrvatskoj opremljeno važnom medicinskom opremom za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj djeci.
Prijevremeno rođena djeca smatraju se ona djeca koja su rođena prije 37. tjedna trudnoće te zbog toga zahtijevaju posebnu medicinsku skrb što uključuje boravak u inkubatoru dok ne ojačaju za samostalan život. Posljedice prijevremenog rođenja mogu biti ozbiljne i trajne, a upravo je to jedan od glavnih uzroka smrtnosti djece mlađe od 1 godinu te drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.