Država ne zna koliko ima svojih nekretnina

Državna tvrtka Državne nekretnine d.o.o. ne zna koliko država ima stanova i poslovnih prostora na području Križevaca. Znaju tek za četiri stana i da su sva četiri popunjena. “Mi ne upravljamo svim državnim nekretninama, već na temelju Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji sklopljenim s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, upravljamo s onim dijelom nekretnina, stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske koji su nam preneseni na upravljanje, stoga ne raspolažemo podatkom o ukupnom broju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Križevaca“, potvrdili su nam iz društva. Stanove kojima upravljaju koriste građani koji pripadaju posebnim kategorijama zbog osobnog statusa, pojedinačnih socijalnih, braniteljskih i drugih prava, državni dužnosnici, ali se iznajmljuju i po ekonomskoj najamnini. Iako je ostvarivanje prihoda za RH temeljna zadaća Državnih nekretnina kao trgovačkog društva, najmanje je stanova s ekonomskom najamninom.

Trgovačko društvo Državne nekretnine osnovala je država kako bi upravljalo stanovima i poslovnim prostorima od komercijalne vrijednosti, rezidencijalnim objektima i ostalim nekretninama u vlasništvu države, a u fokusu javnosti je zbog afera dodjele i uređenja stanova za državne dužnosnike. Upravljaju s više od 7 tisuća nekretnina, među njima je više od 5 tisuća stanova na 110 lokacija u Hrvatskoj i oko 1700 poslovnih prostora. Ima li država u Križevcima poslovne prostore, jesu li u funkciji i tko njima upravlja – nisu nam znali reći.

Reagiranje: “Državne nekretnine su trgovačko društvo koje u Križevcima upravlja s četiri stana, a
poslovnih prostora u Križevcima nema na upravljanju

Po objavi ovog članka, u redakciju portala Križevci.info pristiglo je 28. veljače reagiranje trgovačkog društva Državne nekretnine d.o.o. koje prenosimo u cijelosti:

“Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske nalaze se kod različitih državnih tijela, a prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom, ministar nadležan za poslove državne imovine može odlukom povjeriti nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na upravljanje trgovačkom društvu Državne nekretnine d. o. o. Na upit vezan o nekretninama u vlasništvu države odnosno RH, trgovačko društvo može pružiti odgovor samo u odnosu na nekretnine koje ima u svom portfelju, što je uredno i dostavljeno u odgovoru na upit postavljen za nekretnine u Križevcima, gdje Državne nekretnine d.o.o. upravljaju samo s 4 stana.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.