Uspješno održan 4. književni ‘Kranjčić’

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 1. prosinca 2012. održana je završna svečanost 4. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, nekoliko je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik sa širim izborom radova „Duga vjere“. Riječ je o jedinom književnom natječaju i susretu u Hrvatskoj za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Ivi Damjanović iz Sesveta za pjesmu „Oda radosti“, druga nagrada Vladimiru Šuku iz Oroslavja za pjesmu „Ajngel znad klepsidre“, a treća nagrada Peri Pavloviću iz Neuma (BiH) za pjesmu „Vitis vinifera“. Pokrovitelj te nagrade bila je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, a nagrade je dodijelila direktorica galerije Ksenija Abramović. U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Josipu Sanku Rabaru iz Zagreba za za priču „Potpuna katastrofa“, druga nagrada Ivanu Boždaru iz Zagreba za priču „Križ“, a treća nagrada Zdenki Maltar iz Novoga Marofa za priču „Mater Mirabilis“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio v. d. direktora Stjepan Pogačić.

U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Ladislavi Blaži iz Varaždina za putopis „Moje perve putovanje – gliboke veruovanje“, druga nagrada dodijeljena je Sonji Tomić iz Zagreba za putopis „Svetištu hrvatskog junaštva u pohode“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis „Gospa Srca Zlatne doline“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, a nagrade je uručila izaslanica „Veritasa“ Lejdi Oreb.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Bog sadašnjeg trenutka“, druga nagrada dodijeljena je Stjepanu Tomiću iz Zagreba za esej „Vjera – religiozna praksa, kulturni sustav ili moć“, a treća nagrada pripala je Dubravki Rovičanac iz Zagreba za esej „Volja Božja“. Pokrovitelj te nagrade bila je „Kršćanska sadašnjost“, a nagrade je dodijelio direktor mr. sc. Robert Šreter.

U žanru monodrame prvu je nagradu primio Josip Ergović iz Berna (Švicarska) za monodramu „Virtualni moralitet“, druga je nagrada dodijeljena Denis Kožljan iz Pule za monodramu „Znan ča me uzdržalo“, a treća nagrada Mirku Ivanjeku iz Prigorja Brdovečkog za monodramu „Tomina posljednja večera“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je uručio zamjenik provincijala fr. Mato Bošnjak.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, pokrovitelja: križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Grada Križevaca i Turističke zajednice Križevci. Književni susret održao se i uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, „Radnika d.d.“, „KTC-a d.d.“ i Veterinarske stanice Križevci.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Okupljene je uime domaćina pozdravio predsjednik križevačkoga Gradskog vijeća Roko Bašić, a predsjednik stručnoga ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o radovima prispjelima na natječaj te je predstavio zbornik izabranih radova „Duga vjere“. Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju desetak svećenika, prevodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček. Misno je slavlje bilo vezano i uz 94. godišnjicu rođenja križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića po kojemu književni natječaj i susret nose ime.

Nakon toga je održan književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova i javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Marije Sekelez i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je  kvartet „Crisinus“. Voditeljica i scenaristica bila je Tanja Baran, a izvršni producenti križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2012., stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švicarske s ukupno 205 radova (96 pjesma, 62 kratke priče, 18 putopisa, 19 eseja i 10). Od pristiglih radova, 37 je radova izabrano za objavu u zborniku, a 15 je radova nagrađeno i javno izvedeno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.