Premijerno predstavljanje teleskopa buduće križevačke zvjezdarnice na dvodnevnoj edukaciji

Vincent van Gogh: Zvjezdana noć (Izvor: Getty Images)

Dvodnevno putovanje kroz znanstveno i simboličko shvaćanje nebeskih fenomena pod nazivom “Zvjezdano nebo kroz znanost i simbole” održat će se u nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. 6. u 17 sati. “Putovanje” se sastoji od dva znanstveno-popularna predavanja i rasprave koje će voditi znanstvenici, Andrej Dundović i Petar Pavlović, zatim promatranja Sunca kroz teleskope te poseban događaj: premijerno predstavljanje javnosti sastavljenog teleskopa buduće križevačke zvjezdarnice.

Ideja je ove kratke edukacije oživiti vezu između kulture i znanosti, a koje se danas čine toliko razdvojene, kroz univerzalnu fascinaciju čovjeka kozmosom. Upravo je ta univerzalnost i veza između naoko različitih ljudskih disiciplina pod zvjezdarnim nebom motiv djelovanja i buduće zvjezdarnice i Kozmološkog centra. Ti “hladni” džuli, jednadžbe, svjetlosne godine, atomi i fotoni prirodnih znanosti, kao i te “tople” pjesme, mitovi, slike i plesovi kulture u osnovi su strane istog zanosa – zanosa čovjeka da spoznaje i razumije sebe i svijet oko sebe. Takvu ekspoziciju teme kozmosa želimo približiti polaznicima svih dobi i različitih profesija. Mjesto održavanja programa je Društveni centar Future Hub Križevci na Trgu svetog Florijana 16.

Prijave su besplatne slanjem imena i prezimena polaznika na mail spark@udruga-point.hr. Broj polaznika je ograničen.

Organizatori su edukacije udruga P.O.I.N.T. i astronomsko društvo Perzeidi.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge P.O.I.N.T. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.