Dolomiti za zaljubljenike

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 1.Dolomiti su planine stvorene za zaljubljenike prirode. Za mene zasigurno jedne od najljepših i najatraktivnijih. Godinama već skupljam karte Dolomita i planiram ih posjetiti. Konačno sam dočekao priliku da se pridružim mojim križevačkim planinarima i doživim ih makar na kratko i izbliza. Spektakularni vrhovi Civette, Marmolade, Piz Boe, Tre Cime ne zaboravljaju se lako. Ne bez razloga, UNESCO je dijelove Dolomita proglasio Svjetskom prirodnom baštinom.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 9.Na putu za Tre Cime, pored jezera Atorno, iznad jezera Misurina, Štefica i Dalibor pokazuju nam s nostalgijom njihov Chalet u kojem su proveli noć na bračnom putovanju prije petnaest godina.
Ima li ljepšeg putovanja za jednog planinara od ovog kultnog mjesta Dolomita, Tre Cime di Lavaredo – tri vrha Lavareda?
Prilaz Cimama od Cortine d’Ampezzo prolazi pored predivnog jezera Misurina, jednog od najromantičnijih mjesta ovog dijela zemlje, okruženo vrhovima i spektakularnim špicama sa svih strana.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 4.Po legendi, populariziranoj i pjesmom “Sabato pomeriggio” Claudia Baglioni/a, Misurina je hirovita djevojka koja živi na divovskom dlanu svog oca kralja Sorapissa, koji je u želji da joj pribavi čarobno ogledalo kraljice Monte Cristallo pretvoren u planinu. Pri tom on vidi suze svoje kćeri koje teku kao rijeke s planina, formirajući jezero u kojem će ona zauvijek ležati zajedno s čarobnim ogledalom. Svi oni koji su zadnji dan žurili kući, propustili su srž romantike ovog kultnog mjesta. Nakon prethodnog kišnog dana, okolna jezera i planine blistale su jasnim pogledom, plavim nebom i bijelim oblacima. Spektakl Dolomita za zaljubljenike u najljepšem izdanju. Tko ih jednom tako doživi, rijetko im se ne vraća. Naša grupa krenula je na put sa šest automobila, iz Križevaca preko Zagreba, Belluna do slikovitog mjesta Alleghe na istoimenom jezeru ispod golemog, preko 1000 metara okomitog zida Monte Civette (3 220 m). Kada je ova strma stijena prvi puta 1925. ispenjana, smatrana je kao ultimativno najteži stupanj alpinističkog penjanja u nekadašnjoj šest-stupnjevanoj težinskoj ljestvici predloženoj od Willo Welzenbacha. Trideset godina kasnije, njegova ljestvica bila je baza današnje UIAA ljestvice težine penjanja.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 7.Predivno jezero Alleghe nastalo je tek prije dvijestotinjak godina, nakon velikog odrona zemlje s okolnog Monte Forca (2 365 m), pokopavši pritom nekoliko naselja.
U apartmanima s lijepim pogledom na jezero smještena je naša šarolika grupa u rasponu od tri generacije. Tu su i naše, već kooptirane Varaždinke Sevda i Bisera, Neven iz Koprivnice, nekoliko familija s djecom te manja grupa naših “veteran”. Križevčani na planinu i ne idu bez demižonka s vinom i velikim loncem u kojem se poslije planinarskih tura zajednički spremaju grah i tjestenina. Za dobar štimung, jelo i piće vode brigu Lujo, Dražen, Dario…Hvala im na tome! S takvim društvom išao bih i u najturobnije krajeve. Piz Boè je sa svojih 3152 m visine jedini „tritisućnjak” Sella grupe u Dolomitima. Iako jedan od “ lakših” ipak je vrijedan penjanja. Lakše je pristupačan od prevoja Sass Pordoi gondolom do vrha Sass Pordoi, zatim spustom do Rifugio Forcella Pordoi (2849 m). Prvog “radnog dana” većina grupe odlučuje se za direktni uspon s prevoja Pordoi (2239 m).

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 8.Do Forcella Pordoi treba ipak svladati strmi kuloar, sada još pokriven debelim snijegom. Tu pomažu dereze, štapovi i dobar oprez! Od Rifugia Forcella Pordoi do vrha Piz Boe ide se lakše i još jedan “tritisućnjak” upisuje se u planinarsku evidenciju!

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 15.Dürrenstein je 2839 m visoko brdo u Prags ili Braies Dolomitima sjeverno od Cortine u Parku prirode Fanes-Sennes-Braies. Do vrha se dolazi uglavnom iz doline Landro s istoka ili doline Prags sa sjevera. Dürrenstein je zbog svojih blagih padina, posebno zimi, popularan cilj mnogih skijaških i planinarskih tura. Nakon malo lutanja pronalazimo pristup kroz dolinu Prags do parkirališta Plätzwiese na 1996 m. Odavde, pored jedne male crkvice, počinje poduži put serpentinama po kojima se nakon otprilike 2,5 sata stiže na sam vrh. Odavde se pruža, na sve strane, jedan od najljepših vidika Dolomita na okolne vrhove Croda Rossa, Cristallo, Cadini Misurina, Tre Cime, Seekofel i dalje sve do vrhova Pusterskih Alpa. Nakon kraćeg “zasjedanja” vraćamo se “kući” puni planinskih dojmova.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 16. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 17. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 19.Trećeg dana nemamo sreće s vremenom. Pada kiša. Dio grupe koristi dan za manji izlet u pravcu obližnje Marmolade (3343 m). Od Alleghe do jezera Lago Fedaia 20-tak je kilometara. 60 metarska brana drži akumulaciono jezero na kojoj je i omanja elektro-centrala. Odavde počinje “normalan” uspon na vrh Marmolade preko glečera. Od Lago Fedaia (2908 m) do Rifugio Pian dei Fiaconi (2626 m) stiže se za manje od dva sata pješačenja dok zanimljivom žičarom s košarama za stajanje još i prije. Na žalost, Marmolada je u magli i žičara danas ne radi.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 22 Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 21. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 20.Zadovoljavamo se šetnjom pored jezera i kupovinom razglednica Marmolade. Možda ćemo neki drugi put imati više sreće. Na povratku kod mjesta Malga Ciapela (1450 m) nalazi se polazna stanica troetapne kablovske žičare koja vozi sve do vrha Punta Rocca (3265 m). Nedaleko od njega je najviši vrh Dolomita Punte Penia (3 342 m). Nažalost, i ova žičara ne radi. Za utjehu, u blizini se nalazi kanjon Serrai di Sottoguda, širok oko 8-10 m i 2 km dug. S obostrano vertikalnih zidova visine 50-tak metara obrušavaju se vodopadi , a hučeći potok pruža nam priliku diviti se snazi vode koja je ovu usjeklinu prokopala. Zadovoljni ipak iskorištenim danom vraćamo se u Alleghe.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 23. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 24. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 25.Nakon jučerašnje kiše, bistar dan za povratak koristimo za šetnju oko Tre Cime di Lavaredo. Ljepšeg završetka izleta teško je zamisliti. Preko romantičnog jezera Misurine stiže se naplatnom cestom do velikog parkirališta pored Rifugia Auronzo na 2333 m. Odavde započinje kružna staza oko vrhova Tre Cime, kojom svakodnevno hodočaste tisuće zaljubljenika prirode iz čitavog svijeta. Kružna staza oko Cima slijedi uglavnom iste izohipse. Pored staze nalaze se četiri planinarska doma za usputnu okrepu. Oko četiri sata hoda potrebno je da se prođe ovom stazom i uživa tim zaštitnim znakom Dolomita.

Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 28. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 31. Dolomiti-Planinarski_kutak_slika 32.S parkirališta još jednom pokušavamo upiti u sebe svu ljepotu okolnih pejzaža. Dolomiti su planine u koje se zaljubljuje na prvi pogled i koje svaki zaljubljenik prirode nikad više ne zaboravlja. Hvala mojim dragim Križevčanima na predivnom druženju, a Alojzu i Štefici na uspješnom i strpljivom vođenju.

–Na petodnevnom izletu s planinarima PD Kalnik, 21-26. lipnja 2013.

20 godina CSF
Vezano
3 komentara

Komentari su zatvoreni.