Vrtićanci znaju odvajati otpad, dobili su i nove spremnike


Križevački vrtićanci već znaju da treba brinuti o okolišu i da otpad treba razvrstavati kako bi se mogao i reciklirati, a u tome im odsad pomažu medvjedi, žabe i delfini – spremnici u obliku životinja koje su jučer dobili svi vrtići na području
Križevaca. Spremnike je nabavio Grad zahvaljujući projektu kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a namjera je razvijanje pozitivnih navika u postupanju s otpadom kod djece od najranije dobi. Sve ovo dio je priče koju već godinama uspješno razvija križevačko Komunalno poduzeće koje sustavno provodi edukacije školaraca i vrtićanaca, za njih smišlja igre i kvizove te ih uključuje u ekološke akcije. Zato vrtićancima iz Dječjeg vrtića Križevci nije bio nikakav problem pokazati što su naučili pa su pred direktorom Komunalnog poduzeća Martinom Kozjakom i voditeljicom sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijanom Mijač Dretar otpad odmah razvrstali bez greške.

Podsjetimo, Grad Križevci je prošle godine ostvario jedan od najvećih skokova u odvojenom prikupljanju otpada te se s dosegnutom stopom od gotovo 43 posto pozicionirao kao šesti najuspješniji grad i jedan od tek deset gradova u Hrvatskoj sa stopom odvajanja iznad 40 posto. Za usporedbu, 2018. je stopa odvajanja otpada iznosila je 23.16 posto, no zahvaljujući brojnim edukacijama, uvođenjem dodatnih spremnika, stimuliranjem odvajanja otpada putem varijabilnog dijela cijene te brojnim drugim akcijama, zabilježen je značajan skok u stopi odvajanja otpada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.