Sve više sunčanih krovova u Križevcima

Grad Križevci je prošle godine krenuo s poticanjem građana na postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove svojih obiteljskih kuća i to kroz program sufinanciranja istog. Prošle godine bilo je samo troje korisnika, a ove godine ih je 11 s kojima je gradonačelnik Mario Rajn 10. rujna u velikoj gradskoj vijećnici potpisao ugovore o sufinanciranju korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju.

Svi korisnici ostvarili su pravo na maksimalni iznos potpore, 20.000,00 kuna, te su prilikom potpisivanja ugovora istaknuli zadovoljstvo provedbom ovog programa kojim će pokriti dio troškova izgradnje fotonaponske elektrane. Dodali su kako su pratili projekt Križevačkih sunčanih krovova i prošlogodišnje potpore za sufinanciranje projektne dokumentacije, ali i same izgradnje fotonaponske elektrane što ih je potaknulo da i oni počnu koristiti besplatnu solarnu energiju za proizvodnju električne energije čime će u konačnici ostvariti značajne uštede, a investicija će se isplatiti već kroz nekoliko godina.

Gradonačelnik Rajn još je jednom naglasio kako je cilj grada postati energetski neovisan grad do 2030. godine i kako je bitno na isto poticati građane, a najbolji način za to je upravo pružanjem financijske podrške. Istaknuo je i zadovoljstvo što je ove godine čak 11 novih korisnika ove potpore i izrazio nadu da će ih iz godine u godinu biti sve više.
Grad Križevci je Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima objavio početkom kolovoza, a njemu je prethodio poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije odnosno izradu glavnog projekta sunčane elektrane putem kojeg je ove godine potporu ostvarilo čak 17 sugrađana dok ih je godinu prije bilo samo dvoje.

Sve ovo pokazuje da su Križevčanke i Križevčani shvatili prednosti korištenja obnovljivih izvora energije te se sve više odlučuju na izgradnju fotonaponskih elektrana na krovove svojih obiteljskih kuća. Potpisivanju ugovora, uz gradonačelnika Marija Rajna, prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te upraviteljica energetske zadruge KLIK Sanela Mikulčić Šantić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.