Županija osigurala stipendije za 35 studenata – najzastupljeniji je studij medicine

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 10. prosinca župan Darko Koren potpisao je ugovore za stipendiranje studenata s područja Koprivničko-križevačke županije za akademsku godinu 2018./2019.

Obzirom na velik interes, Županija je osigurala najviše stipendija dosad – čak 35, i to u visini 700 kuna mjesečno, a prema zanimanjima najzastupljeniji je studij medicine s devet studenata, zatim dentalne medicine s četiri, strojarstva s tri, elektrotehnike s tri, građevinarstva s tri, prava također s tri, logopedije s dva studenta, rehabilitacije s dva, farmacije s dva, kemijskog inženjerstva s jednim studentom, psihologije s jednim, a jedan je i student učiteljskog fakulteta. Kriteriji su bili deficitarnost struke, ostvareno pravo na stipendiju u prethodnoj akademskoj godini, ostvaren uspjeh u prethodnoj godini, godina studija, pojedinačne nagrade, socijalni status i druge socijalne prilike te volontiranje.

Župan je kazao kako je ovaj susret simboličan način da se iskaže opredjeljenje Županije ulaganju u obrazovanje, dodavši: „Nakon više od desetljeća korištenja modela kreditiranja, odlučili smo se za ovakav oblik pomoći mladim ljudima na njihovom životnom putu jer mislimo da je stipendiranje kvalitetnije, efikasnije, jednostavnije i bolje za vas. Prošle smo godine dodijelili 20 stipendija, ove smo godine to povećali na čak 35, a vjerujem da kako će ih u budućnosti biti još i više. U obrazovni sektor ulažemo na razne načine, prije svega u materijalne uvjete u osnovnim i srednjim školama, a najveći izdatak je sufinanciranje prijevoz učenika srednjih škola, u čemu naš udio iznosi oko 4 milijuna kuna. Pokušavamo dati podršku i visokoškolskom obrazovanju, za koje nismo direktno nadležni, a pri dodjeli stipendija bilo nam je važno da ih, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, usmjerimo u deficitarna područja. Vi ste generacija koja će nakon nas voditi ovo društvo i želim vam da uspješno završite svoje studije te da stečena znanja iskoristite za dobrobit građana. Želim vam svako dobro u životu i ujedno vam čestitam blagdane koji su pred nama.“

U ime studenata obratio se student prava Luka Rasinec te poručio: „Zahvaljujem Županiji na pruženoj prilici i povjerenju te što prepoznaje potencijal mladih ljudi. Osobno sam bio oduševljen povećanjem broja stipendija i uvjeren sam da ćemo to korisno utrošiti na troškove naših studija.“. I ostali studenti županu su predstavili svoje studije i planove za zapošljavanje te zahvalili Županiji na podršci koja ih motivira za uspješno učenje.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te ostali suradnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.