(FOTO) Otvorena izložba Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u

U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci župan u četvrtak je otvorena izložba dr. sc. Zdenka Baloga pod nazivom “Križevački kipar Stjepan Szever(in) – najznačajniji predstavnik pokrajinskog baroka u sjevernoj Hrvatskoj”.

Na otvorenju je govorio župan Darko Koren, koji je, osvrnuvši se na bogatu križevačku kulturnu povijest, rekao kako su Križevci grad crkava, tornjeva, kulture i kako nije slučajno da je jedan takav umjetnik ovdje živio i stvarao. Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi naglasila je kako su neki od izloženih kipova nedavno restaurirani i posjetitelji će ih moći po prvi put vidjeti u punom sjaju.

Autor izložbe Zdenko Balog kazao je kako su pokrajinski kipari uglavnom bili anonimni te kako ih je struka uspjela grupirati tek po nekom dominantnom djelu, a otkriće imena Stjepana Szeverina duguje se Anđeli Horvat, koja je pronašla bilješku o ugovoru sklopljenom s njime u spomenici župe Drnje. Kasnijom analizom u suradnji s poznavateljicom baroknog kontinentalnog kiparstva Doris Baričević predstavljen je njegov opus, a, kako je istaknuo Balog, Szeverin je najveći umjetnik koji je živio i djelovao u Križevcima.

Župnik Župe sv. Ane u Križevcima i izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa preč. Stjepan Soviček zahvalio je autoru izložbe na predanom radu na otkrivanju novih ličnosti iz križevačke povijesti, dok je pročelnik  Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel kazao kako će Grad uvijek poticati ovakve hvalevrijedne projekte.

Izložba je otvorena do 4. rujna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.