Kriteriji za javna gradska priznanja kako kome paše?

Grad Križevci ove godine nikome neće dodijeliti nagradu za životno djelo, odlučio je to Odbor za dodjelu javnih priznanja na sjednici 9. veljače, nakon razmatranja svih prijedloga pristiglih na javni poziv. Predsjednik odbora Miroslav Petračija te članovi Mirko Sokolić, Katarina Crnčić, Laura Varjačić i Antonio Sirovec jednoglasno su Gradskom vijeću predložili osobe za koje vjeruju da su ove godine zaslužile gradsku nagradu.

Budući da prema Odluci o javnim priznanjima gradski vijećnici odlučuju isključivo o prijedlozima Odbora, večeras će na 13. sjednici Gradskog vijeća prihvatiti ili odbaciti Tanju Baran kao jedinu dobitnicu plakete, Danijelu Zagorec, mažoretkinje i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU za priznaje te DVD Bukovje za priznanje u vatrogastvu.

Vijećnici tako neće ni znati da je Odbor odbacio prijedlog Srednje škole “Ivan Seljanec” da nagradu za životno djelo dobije umirovljena nastavnica Terezija Horvat, članica i jedna od osnivačica Povijesnog društva Križevci, urednica časopisa Cris, profesorica hrvatskog jezika i povijesti koja je tijekom četrdeset pet godina rada odgojila generacije stručnih kadrova, obrtnika i gospodarstvenika, angažirala se u izvannastavnim aktivnostima, pripremala predstave, objavljivala. Prema zapisniku sjednice Odbora od 9. veljače, prijedlog je odbačen jer ne udovoljava kriteriju za dodjelu nagrade za životno djelo prema kojem se ta nagrada dodjeljuje za zasluge ako su one ostvarene izvan profesionalnog djelovanja pojedinca.

Osim toga, iako su mogli dodijeliti tri plakete, odlučili su da će je dobiti samo Tanja Baran za izniman doprinos u očuvanju i promociji bogate baštine Križevaca i križevačkog kraja, koju su predložili gradonačelnik, Udruga “Dr. Stjepan Kranjčić”, Društvo “Križevački štatuti”, Ogranak matice hrvatske, Križevačka eparhija i dvije župe. Zaključili su da nastavnici Mišel Doskočil i Sandra Vurnek koji s učenicima svojih škola osvajaju državne i međunarodne nagrade promovirajući pritom svoj grad i školu, uz to sudjeluju na mnogim gradskim manifestacijama, tu nagradu nisu zaslužili jer: “….se kod predlaganja i dodjele priznanja treba poštovati hijerarhija priznanja te da, osim iznimno, pojedinci koji nisu dobili priznanje ne mogu dobiti Plaketu.” Dodajmo da se u odluci o javnim priznanjima ovaj kriterij uopće ne spominje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.