Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1304

Izložba u izložbi - posljednjeg dana izložbe o impaktima Perzeidi su izložili i astronomsku opremu (foto Andrej Dundović)
Izložba u izložbi - posljednjeg dana izložbe o impaktima Perzeidi su izložili i astronomsku opremu (foto Andrej Dundović)
Izložba u izložbi – posljednjeg dana izložbe o impaktima Perzeidi su izložili i astronomsku opremu (foto Andrej Dundović)

 

U Temi Krugova slušamo trećih dvadesetak minuta predavanja koje je 6. studenoga održao geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac na otvorenju izložbe Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice u dvorani zgrade Turističke zajednice grada Križevaca. U predavanju je riječ o dosadašnjim sudarima Zemlje sa svemirskim tijelima, o posljedicama tih sudara i o opasnostima od takvih sudara u budućnosti.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječak, krtica, lisica i konj Charlieja Mackesyja, knjiga za mlade je Predskazivač 2: (Prijatelj) Sonje Smolec, na odjelu beletristike Bezimena Elisabeth Herrmann a na stručno-znanstvenom odjelu Okruženi lošim šefovima: Zašto su dobri šefovi tako rijetki Thomasa Eriksona.

U Vijestima Krugova saznajemo da izdavači oksfordskog rječnika ove godine nemaju riječ godine, da je otvorena izložba Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.-2020., te online izložba Granice – između reda i kaosa, da se priređuju besplatne projekcije najboljih hrvatskih filmova svih vremena, da je Banksyjevo djelo bilo na dražbi, da je ukradena skulptura Jeffa Koonsa.

Na današnji datum rođeni su Nikolaj Lobačevski i Slavko Kolar, nastala je Povaljska listina, proglašena je Kraljevina SHS, stvara se Ilirski pokret, potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Wuhanu, Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a, umro je Andrija Medulić.

"Alat" kojim Perzeidi Križevčanima i njihovim gostima "približavaju" svemir, izložen posljednjeg dana cjelomjesečne izložbe o impaktima (foto Andrej Dundović)
“Alat” kojim Perzeidi Križevčanima i njihovim gostima “približavaju” svemir, izložen posljednjeg dana cjelomjesečne izložbe o impaktima (foto Andrej Dundović)

 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo što mediji oko nas pišu o novim aktivnostima pokrenutim u Križevcima u kojima je svemir jedno od središta pozornosti, što se događa s kineskom sondom za istraživanje Mjeseca, da je Zemlja sa Suncem bliže središtu Mliječnog puta nego što se do sada smatralo, govorimo o pomrčini Mjeseca i Sunca, te nalazimo još novosti iz astronomije i astronautike.

U Zanimljivostima spominjemo još neke do sada zabilježene klimatske ekstreme, a emisija završava duhovitim doskočicama Woodyja Allena, rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu u izvedbama Zbora Joža Vlahović, Stéphanea Grappellija, Jaca Pastoriusa, Woodyja Allena, Johna Lennona i Yoko Ono, Ivice Šerfezija, grupa Queen i Blue Öyster Cult, te glazbu Stjepana Mihaljinca u izvedbi Vikija Glovackog.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1304 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 1. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.