KLIK u suradnji s Gradom na prigodan način obilježio Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Svake se godine, 26. travnja, obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogodila 26. travnja 1986. godine, čime se želi ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora energije, kao što su sunce, vjetar, biomasa.

Križevački laboratorij inovacija za klimu obilježio je ovaj dan u suradnji s Gradom Križevcima informirajući građane kako do sunčane elektrane na svom krovu. Na info štandu na trgu Antuna Nemčića građani su tijekom jučerašnjeg dana mogli saznati koja snaga elektrane bi bila prikladna za njihovu potrošnju, koji su koraci u realizaciji projekta, što im je sve potrebno od dokumentacije te kako im u svemu može pomoći KLIK, ali i što od toga pomaže Grad u financiranju.

Križevci su prepoznali važnost ulaganja u obnovljive izvore energije pa, osim što istražuju mogućnosti korištenja geotermalne energije, već drugu godinu za redom pružaju financijsku podršku građanima u izgradnji sunčanih elektrana. Podršku ovom obilježavanju  uz brojne građane pružili su i gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i savjetnica za gradnju i prostorno uređenje Petra Orehovački.

Povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije izrađena je i kratka brošura s osnovnim informacijama o sunčanim elektranama za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. „Brošuru, kao i ostale informacije iz prve ruke, građani će moći potražiti svaki petak kroz mjesec svibanj kada će se nastaviti info štand, a uskoro i u novom Klimatsko – energetskom uredu o čemu ćete uskoro saznati više informacija“, poručuju nam iz KLIK-a.

Građani zainteresirani za sunčane elektrane mogu se javiti na kontakt@zadruga-klik.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.