Auto-Info: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Alfa Romeo je s modelom 156 napravila pravu pomutnju na tržištu automobila. Model 156 je 1997. godine kada je predstavljen bio prekretnica za Alfu kako dizajnerski tako i po pitanju kvalitete. Dizajnerski, 156 je vjerojatno najljepši automobil iz tog razdoblja u segmentu, kako limuzina tako i karavanska SW izvedba. Od kockastih Alfa koje su već lagano izlazili iz mode javila se 156-ica koja iz svakog kuta izgleda jednostavno odlično. Sportski duh i elegancija su oduvijek bili sastavni dijelovi Alfine filozofije tako da ni 156-ici toga ne fali. No, kako se taj revolucionarni izgled drži danas, na vama je da odlučite. Mi mislimo da i dalje djeluje svježe i nakon više od 10 godina. Unikatna prednja maska, agresivno postavljeni farovi te čisti bokovi su izgleda recept koji garantira plijenjenje pogleda prolaznika dugi niz godina.

Testna 156-ica je proizvedena 2003. godine kada je i odrađen prvi facelift ovog modela. Nevjerni poklonici njemaca su u početku pričali anale o kvarljivosti alfe, kao super je za voziti, ali samo do servisa. Nakon prijeđenih 118.000 km, a u servisnoj knjižici samo redoviti servisi govore suprotno. Alfa je stvarno otišla korak dalje po pitanju kvalitete sa ovim modelom. Ta kvaliteta opravdava visoku cijenu novog automobila, ali sumnje iz davnih i problematičnih vremena Alfe, koje ruše cijenu pogoduju kupnji rabljene Alfe. Za sada samo pohvale za testirani model.

Unutrašnjost: Unutrašnjost je uvijek bila boljka svih automobila iz Fiatovog koncerna. No, kako smo već objasnili da je Alfa sa 156-icom otišla korak dalje tako stoje stvari i u unutrašnjosti. Ergonomski oblikovana i oku privlačna. Testirani model je maksimalno opremljen, a u unutrašnjosti sve je presvučeno kožom koja odolijeva zubu vremena. Odličan dojam pomalo kvare plastični dijelovi u donjem predjelu kontorlne table. Mjesta ima napretek, kako naprijed tako i iza.

Motor: Alfa i dizel? Svetogrđe? Ne bi se složili. Provjereni 1.9 litreni JTD iz porodice Fiata je u prvom redu pouzdan i štedljiv. A odgovara li sportskom karakteru Alfe. Možda i ne u potpunosti, ali sasvim je dovoljan za svakodnevne potrebe jedne dinamične mlade obitelji. Agregat srednje ponude od 116 konjskih snaga nije “isforsiran” što mu garantira izdržljivost u svim režimima rada. Najviše Alfa na tržištu je upravo sa ovim agregatom što nudi garanciju kvalitete. Definitivno najjači adut za kupnju. Mjenjač: 5-brzinski ručni mjenjač se odlično nosi sa 275 Nm okretnog momenta. Nakon više od 100 tisuća prijeđenih kilometara i dalje je precizan, promjene su lagane. U svakom slučaju odlično.

Podvozje: Kako su danas automobili kvalitetni i izdržljivi, na prvoj liniji je podvozje. Loše prometnice i žešći temperament vozača mogu ostaviti traga, ali nakon detaljnog pregleda možemo potvrditi izdržljivost svih spojeva i dosjeda na testnoj Alfi. Kočnice i dalje ne pokazuju znakove umora. Uz redovito održavanje nema brige. Karoserija: O karoseriji kratko i jasno – odlična. Iako ni na jedan automobil do 10 godina starosti nismo imali do sada zamjerke tako je i sa Alfom. Možemo samo reći da krutost karoserije uvjetuje sportski karakter što je slučaj i sa našom 156-icom.

U vožnji: 156-ica se na stazi AMC-a pokazala kao vrlo brzo i okretno vozilo usprkos dizelskom agregatu. Kod pretjerivanja javlja se lagano podupravljanje zbog težine prednjeg dijela, ali popuštanjem papućice gasa izbacuje se zadnji kraj i zabava počinje. U normalnoj vožnji, Alfa se ponaša neutralno, upravljač je precizan i pruža dovoljno povratnih informacija.

Više na Auto-Info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.