U četvrtak koncert učenika Albertu Štrigi u spomen

Koncertna_dvorana_Glazbena_skola_Alberta_Strige_KrizevciGlazbena škola Alberta Štrige poziva sutra, u četvrtak 6. ožujka 2014. u Koncertnu dvoranu Glazbene škole na koncert hrvatskih skladatelja, u spomen na Alberta Ognjana Štrigu, znamenitom hrvatskom ilircu i opernom pjevaču. Na programu će se naći djela D. Pejačević, E. Cossetta, J. Matanović, D. Bobića, A. Kabilja i drugih, u izvedbi učenika osnovne i srednje glazbene škole. Početak koncerta je zakazan za 19 sati, a ulaz je slobodan.

O Albertu Štrigi

Koliko je važno za svaku povijesnu priču imati osobu koji će u pravom trenutku prepoznati priliku za napredak i vlastitim ga naporom potaknuti i ostvariti, dokazuje život Alberta Ognjana Štrige. Ovaj je znameniti hrvatski ilirac rođen u Križevcima 1821. godine, a umro je 7. ožujka 1897. u Zagrebu. Premda je u Zagrebu studirao pravo, ljubav prema glazbi ga je stalno tjerala da joj se vraća kao svom životnom pozivu. Bio je pjevač koji je sa svojim baritonskim glasom nastupao po opernim pozornicama od Zagreba do Beča i Praga. Svoje je pjevačko umijeće koristio i u ideološke svrhe, često izvodeći popijevke na hrvatskom jeziku u vrijeme Ilirskog preporoda.

No, Štrigin značaj za glazbeni život Hrvatske ne staje na uspješnoj pjevačkoj karijeri i sudjelovanju u Ilirskom preporodu. Možda najznamentiji njegov doprinos je stalna potpora hrvatskim glazbenicima toga doba, organiziranje koncerata, turneja, poticanje na daljnje obrazovanje i osiguravanje prilika za napredak. Među glazbenicima koje je podupirao, ističe se ime Vatroslava Lisinskog, kojeg je potaknuo da se počne baviti skladanjem i kasnije ga inspirirao za pisanje prve hrvatske nacionalne opere, čime je izravno utjecao na razvoj ne samo najznačajnijeg hrvatskog skladatelja 19. stoljeća, već i hrvatske umjetničke glazbe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.