In memoriam Krsto Đorđevski (1969.-2023.)

U subotu 14. siječnja, u 54. godini života, preminuo je Krsto Đorđevski, jedan od osnivača i dugogodišnji član Gradskog puhačkog orkestra Križevci.

Krsto Đorđevski rođen je 4. kolovoza 1969. u Svetom Ivanu Zelini. Uz opće, osnovno glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, gdje je 1980. godine završio smjer harmonike. Školovanje je nastavio u Zagrebu, uspješno se upisavši na tadašnji Centar za muzičko obrazovanje, gdje je uz glavni predmet harmoniku, upisao i pripremni razred klarineta.

Kada se 1995. godina javila inicijativa za ponovnim pokretanjem Gradskog puhačkog orkestra (tada: Limene glazbe), Krsto je bio među osnivačima i prvim članovima. U Orkestru je prvo svirao klarinet, zatim alt i na kraju tenor saksofon, a na nekoliko koncerata je nastupio i kao solist na harmonici. U Orkestru je neprekinuto djelovao do 2016. godine, kada je zbog bolesti morao prekinuti glazbene aktivnosti. U tih više od dvadeset godina, osim kao aktivan član, Đorđevski je djelovao i kao član Upravnog odbora i voditelj nekoliko sekcija Orkestra, godinama vodeći brigu o promenadnim nastupima i pomlađivanju članstva, obilježivši cijeli jedan period djelovanja Orkestra i generacije njegovih članova.

Osim kao člana Gradskog puhačkog orkestra, Križevčani ga se sjećaju i po voćnim proizvodima iz njegovog OPG-a u Malom Potočecu, koji mu je cijeli život bio dom.

Posljednji ispraćaj Krste Đorđevskog je danas u 14 sati na gradskom groblju u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.