Na njima svijet ostaje: Najmlađi protiv plastičnih vrećica

Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša plastikom, na dobrobit vlastitog zdravlja – poruka je kojom je jučer na Strossmayerovom trgu Komunalno poduzeće pozvalo Križevčane da prestanu upotrebljavati plastične vrećice. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje i rođendana Križevaca, održali su akciju “Reci NE plastičnim vrećicama” i građanima podijelili platnene vrećice u zamjenu za pet plastičnih. Odaziv je, potvrdila nam je voditeljica sustava zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar, odličan.

Plastika je problem na globalnoj razini. U prosjeku, svatko od nas Zemlju zagadi s 22 tisuće komada plastičnih vrećica godišnje. Plastika ne nestaje, ona se usitnjava u sve manje komadiće, tzv. mikroplastiku koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura, uništava ekosustav. Ne treba za svaku bananu uzeti plastičnu vrećicu, etiketu možete nalijepiti i na koru banane“, poručila je voditeljica Mijač Dretar koja sa suradnicama iz Komunalnog poduzeća već godinama educira vrtićance i učenike kako pravilno odlagati otpad. Posljednjih godinu dana zbog pandemije nisu ulazili u škole, ali akciji su se pridružili učenici 4.a razreda iz OŠ Ljudevita Modeca koji su s učiteljicom Natašom Marković izradili edukativne plakate.

Da se zdrave navike stječu od malih nogu, pokazali su klinci iz skupine Kikići iz Dječjeg vrtića Križevci koji su sa svojim odgojiteljicama predali punu vreću plastičnih i preuzeli nove platnene vrećice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.