Županijska udruga invalida radi 30 godina

invalidska-kolicaKOPRIVNICA – Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije obilježava 30 godina rada. Jubilej slave tradicionalnim, također jubilarnim, ali 20. Sportskim susretom osoba s invaliditetom Koprivnica 2014. U proteklom razdoblju mnogo se učinilo na poboljšanju uvjeta života osoba s invaliditetom u ovom kraju, kaže dugogodišnji predsjednik udruge i jedan od njezinih osnivača 1984-te Slavko Kuzmić. Posebno se mnogo u Koprivnici napravilo na uklanjanju arhitektonskih barijera. Primjerice, 2001-ve u njihovom prvom vodiču pristupačnost je bila oko 18%, dvije godine kasnije je porasla na oko 50%.

– 2006-te je pristupačnost već bila negdje oko 80%. Ali, na žalost, kasnije su se pojavile nove barijere, sada ono što smo otklanjali ima barijera. Npr. banke, teško mogu kroz ona vrata, ne mogu proći kolica, pa se trudimo da se i to nekako proširi, da se to napravi. Ali mi smo zadovoljni što se tiče pristupačnosti koliko se napravilo, jer Koprivnica ima i staza taktilnih, vodilja, s puno skinutih rubnika. U tom segmentu smo zadovoljni, kaže Kuzmić.

Mnogo se po tom pitanju napravilo i u Đurđevcu te Križevcima, napominje Kuzmić. Kaže da se proteklih desetljeća osobama s invaliditetom olakšalo i zapošljavanje, različitim potporama i povlastica poslodavcima. No upozorava da udruge imaju sve manje novaca na raspolaganju, te sve teže pronalaze izvore financiranja za svoj rad i projekte. Zbog toga je županijska Udruga invalida, primjerice, morala odustati od socijalnog programa obilaska teško pokretnih i nepokretnih članova ili pak terapijskog jahanja za djecu s poteškoćama u razvoju. Ni na euro natječajima im ne prolaze projekti, a Kuzmić jedini izlaz vidi u donošenju Zakona o udrugama osoba s invaliditetom. Prema posljednjem popisu stanovništva, 11,3% su osobe s invaliditetom.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.