Improm: Suradnja sa Srbima da, prodaja ne

Mesna industrija Improm iz Križevaca nije prodana srpskom velebogatašu Miroslavu Miškoviću, kazao nam je jučer direktor tvornice Stjepan Ljatifi.
"Razgovarali smo samo o poslovnoj suradnji, nema govora o prodaji tvrtke." Time je opovrgnuo navode iz jednog tjednika, da holding Delta vlasnika Miroslava Miškovića, nakon dugotrajnih pregovora kupuje taj mesoprerađivački pogon u prigradskom mjestu Cubinec.
"Drago mi je što je Mišković, kao veliki gospodarstvenik, uopće prepoznao Improm kao subjekt s kojim bi bio partner. No razgovarali smo o načinima poslovne suradnje", razuvjerava medijske navode Ljatifi.

Istaknuo je da cijeni Miškovića i kao uspješnog poslovnog čovjeka iza kojeg su rezultati u cijeloj regiji, zbog čega su još lani počeli razgovarati. Improm je prošle godine u vojvođanskom glavnom gradu Novom Sadu registrirao i vlastito poduzeće, koje bi se bavilo uvozom proizvoda u Srbiju.

To su mesne prerađevine s poznatim brandovima Gušti i Vegetariana, koji bi, zahvaljujući suradnji sa srpskim kapitalistom, ušli u Miškovićeve lance trgovina C market, Maksi i Pekabeta diljem susjedne države. Ljatifi dodaje da trenutačne političke prilike u Srbiji utječu i na ostvarenje tih planova.
"Cilj nam je ući na srpsko tržište koje je u stalnom razvoju, imamo priliku ponuditi tamošnjim potrošačima potvrđenu kvalitetu", napominje.
Kako je na vojvođanskom tržištu otprije s trgovačkim centrima prisutan i križevački lanac KTC, Ljatifi je ponudio mogućnost da zajedno djeluju kroz prodaju prerađevina u KTC-ovim dućanima. Uz holding Delta, računa se i na poslove s drugim lancima, poput Mercatora, gdje bi Gušti i Vegetariana također našli svoje mjesto.
Na naše ponovno pitanje ne radi li se ipak o srpskom preuzimanju Improma, što znači i tihi ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku, Ljatifi je zaključio da suradnja kapitala ne poznaje nacije ni granice. Uz to je izrazio čuđenje nad nepoznatim izvorima koji su takvu nategnutu priču pustili u hrvatsku javnost kroz medije, kao i komentarima diljem Interneta.


Industriju Improm sa sjedištem u Cubincu osnovao je devedesetih Damir Šket. Sredinom tog desetljeća na hrvatsko tržište prvi izbacuje vegetarijanske salame s brandom Vegetariana. Šket 2006. iznenada tvornicu prodaje Ljatifiju koji je vodio Križevčanku, stariju tvornicu mesa. Ljatifi 2007. njenu klaonicu prodaje Antolkoviću u Zelini, zbog nerentabilnosti. Šket je o mogućoj prodaji Improma Srbima doznao iz novina i kaže da kao bivši vlasnik ne može komentirati. Križevačka javnost na sve gleda s priličnom sumnjom i negodovanjem.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.