Predsjedniku DVD-a Križevci Ivanu Matosoviću uručeno najviše vatrogasno priznanje

Predsjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križevci Ivanu Matosoviću uručeno je danas najviše priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice – Povelja i plaketa s likom Djure Deželića za životno djelo. Prilikom dodjele je rad Ivana Matosovića predstavio zamjenik predsjednika DVD-a Križevci Božidar Štubelj posebno istaknuvši kako je ova nagrada „kruna cjeloživotnog rada i brojnih odricanja kao i svih napora koji su uloženi za dobrobit našeg društva“.

Čestitke Ivanu Matosoviću uputio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan koji se u svom govoru osvrnuo na dugogodišnju zajedničku suradnju te naglasio kako su strpljivost i požrtvovnost dvije odlike koje najbolje opisuju Ivana Matosovića. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Mario Martinčević, ujedno i zamjenik gradonačelnika, također se pridružio čestitkama istaknuvši kako je ponosan što u Križevce dolazi jedno ovako veliko priznanje: „Ovo je velika stvar za vas i za križevačko vatrogastvo i svi možemo biti ponosni.“

Da su Križevci jedan od najvatrogasnijih gradova i grad s 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava naglasio je gradonačelnik Mario Rajn posebno dodavši kako su vatrogasci uvijek spremni prvi pomoći, ne samo u slučaju požara, nego i u slučaju potresa što su pokazali prošle godine kada su Križevački vatrogasci bili među prvima u Petrinji. „Kada dođe jedno ovako priznanje koje je kruna rada naše zajednice dopustite mi da kao čelnik grada čestitam našem sugrađaninu na ovako velikom postignuću“, kazao je gradonačelnik.

Prilikom uručenja Povelje, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković je naglasio kako ova nagrada najbolje govori o Ivanu Matosoviću: „Ovo je povelja za životno djelo koje je napravio u vatrogastvu, najviše priznanje koje Hrvatska vatrogasna zajednica dodjeljuje i na čast je Ivanu, ali i svim pripadnicima DVD-a Križevci, Vatrogasne zajednice Grada Križevaca i Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.“

Na kraju je zahvalu na dodjeli ove nagrade uputio sam Ivan Matosović koji se pri tome prisjetio svojih početaka u vatrogastvu i Marijana Vučetića koji ga je potaknuo da krene u tom smjeru: „Sretan sam i veseo što sam izabrao ovaj put.“

O Ivanu Matosoviću:

S obzirom na to da mu je otac bio tajnik DVD-a Križevci, Ivan Matosović je još kao učenik 1969. godine pristupio u članstvo DVD-a Križevci i odmah se uključio u rad natjecateljske ekipe tadašnjih pionira. Prošao je sa tom ekipom brojna natjecanja i u njemu se je postepeno razvijala ljubav prema vatrogastvu. Završivši više obrazovanje, zaposlio se je u tvrtki “Čelik” Križevci ali nakon nekoliko godina rada kao projektant, na poziv tadašnjeg načelnika Centra za zaštitu od požara Križevci, 1987. godine zapošljava se u tom centru na radnom mjestu zamjenika načelnika Centra. 1990. godine imenovan je načelnikom Centra, sa kojeg radnog mjesta, novim Zakonom o vatrogastvu prelazi 1. siječnja 1994. godine na rad u MUP, PU Koprivničko-križevačku, gdje prvo obnaša dužnost područnog vatrogasnog zapovjednika, potom načelnika Odjela zaštite od požara i civilne zaštite, te na kraju voditelja Inspektorata unutarnjih poslova PU. Obzirom na ljubav prema vatrogastvu polovicom 2012. godine vraća se u Križevce i zapošljava se na radnom mjestu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca na kojem ostaje sve do 1. listopada 2019. godine kada odlazi u mirovinu.

Nakon završene više škole i stjecanje zvanja inženjera strojarstva, polaznik je prve generacije studenata na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu na kojoj diplomira 1999. godine a nakon toga upisuje i poslijediplomski studij na istoj školi i 2006. godine stječe zvanje magistra sigurnosti. U dobrovoljnom vatrogastvu, prije svega u DVD-u Križevci obavljao je funkciju tajnika društva u dva mandata, zapovjednika društva jedan mandat, a sada je već treći mandat predsjednik društva. U Vatrogasnoj zajednici Grada Križevaca obnašao je dva mandata dužnost dopredsjednika zajednice, potom pola mandata zapovjednika Zajednice da bi sada obnašao dužnost tajnika Zajednice. U Vatrogasnoj zajednicu Koprivničko-križevačke županije obnašao je jedan mandat dužnost predsjednika Zajednice čime je ujedno postao i članom Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, a sada obnaša dužnost zamjenika predsjednika.

Nakon donošenja prijašnjeg Zakona o vatrogastvu bio je jedan od osnivača Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije a pomagao je i prilikom ustrojavanja ostalih vatrogasnih zajednica općina i gradova ovog područja.
Po vatrogasnom zvanju je viši vatrogasni časnik I. klase a vatrogasni je sudac više od 20 godina. Član je natjecateljske desetine DVD-a Križevci i redovito sudjeluje na natjecanjima. Kao vrstan predavač na osposobljavanjima za vatrogasne kadrove s lakoćom prenosi svoje bogato znanje i iskustvo na mlade naraštaje. Svojim znanjem i stručnošću pridonosi napretku i razvoju ne samo matičnog društva nego i šire vatrogasne zajednice. Član je raznih stručnih komisija od razine Vatrogasne zajednice Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Republike Hrvatske te predavač na stručnim savjetovanjima.

Za svoj rad u vatrogasnoj organizaciji primio je brojna priznanja i odlikovanja a posljednje visoko vatrogasno odlikovanje koje je primio je odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge 2001. godine, te razna druga prigodna priznanja i odlikovanja. Prigodom obilježavanja 140. obljetnice svog matičnog društva, DVD-a Križevci 2014. godine, za svoj dosadašnji rad u vatrogastvu primio je od predsjednika Republike Hrvatske državno odlikovanje, Red hrvatskog pletera.

Vezano

Komentari su zatvoreni.