Auto-Info: Peugeot 3008 2.0 HDI Premium Pack

Peugeot je sa modelom 3008 napravio automobil koji treba konkurirati na više terena. Tu je riječ o crossoveru koji kombinira osobine limuzine, monovolumena i SUV-a. Napravljen je na platformi vozila 3008 Prolouge Concept, a dijeli motorizaciju i prijenos sa modelom 308. Iako je svega 5 cm duži od bratskog mu 308, Peugeot 3008 djeluje znatno glomaznije.
Dizajn automobila, moram priznati, je prilično neobičan. Ne mogu to opisati riječima, najbolje prosudite sami pogledom na galeriju fotografija. Sprijeda dominira masivna kromirana rešetka hladnjaka, sa strane velike ravne plohe, a straga velika stražnja svjetla.

Unutrašnjost je pak skroz druga priča. Središnjim dijelom proteže se visoka armatura koja odvaja vozačko od suvozačkog mjesta, kao da se radi o sporskom coupeu. Moram priznati kako me je kompletni interijer oduševio. Kvaliteta korištenih materijala bolja je od svih dosad korištenih u Peugeotovim modelima. Završna obrada je odlična, a ergonomija je u 3008-ici na vrlo visokom nivou. Idealnu upravljačku poziciju našao sam u svega par sekundi, zahvaljujući sjedalima i upravljaču koji su podesivi u svim smjerovima. Sprijeda ima dovoljno mjesta (kao kod većine automobila), ali kako je straga? Zaista je ugodno putovati na stražnjim sjedalima Peugeota 3008.

Mjesta ima dovoljno i nema buke stražnjeg ovjesa. Krenete li na put, sigurno ćete ponijeti i mnoštvo stvari, od grickalica do napitaka (i odjeću naravno). Sve one stvari spakirane u torbe možete smjestiti u prtljažnik kapaciteta 512 litri. Ostalo što vam treba na putu možete smjestiti u pretince u kabini, kojih vjerujte mi ima koliko i u starinskim kredencima. Najzanimljiviji pretinac mi je svakako onaj smješten ispod naslona za ruku sprijeda. Ogroman je i hlađen. Bez problema, u pretinac možete smjestiti dvolitrenu flašu. Opreme u automobilu ima kao u modelima više klase. Klima je automatska i dvozonska koja ima Air Quality Sensor (AQS) – senzor kvalitete zraka koji automatski zatvara sustav ventilacije ukoliko detektira veliku količinu zagađenja vani. Tu je i MP3 CD radio sa odličnim ozvučenjem i ostale sitnice koje putovanje čine ugodnijima kao ESP sustav, senzor za kišu, senzor za svjetla, senzori za parkiranje sprijeda i straga, cielo panoramski krov, zatamnjena stakla, tempomat,…

Prilikom pokretanja motora podiže se, ispred vozača, prozirna plastika (kao kod borbenih aviona). Vozač na navedenoj plastici može očitati osnovne informacije o brzini kretanja, tempomatu / limitatoru brzine, distance alertu i sve to bez skidanja pogleda sa ceste. Kada sam već kod paljenja motora… Testirani model bio je opremljen 2.0-litrenim HDI motorom. Ovaj agregat razvija 150 konjskih snaga i u potpunosti ispunjava Euro5 norme uz svega 146 g/km CO2. Zahvaljujući 340 Nm okretnog momenta 3008-icu možete do 100 km/h ubrzati za svega 9,7 sekundi, dok kazaljka brzinomjera može pokazivati i 195 km/h. Najnovija tehnologija ugrađena u ovaj model osigurava 3008-ici iznimno dobre performanse uz nisku potrošnju (kombinirano 5,6 l/100 km). Na otvorenoj  cesti Peugeot 3008 ponaša se odraslo, a zbog dobre aerodinamike (iako je visok) vozna svojstva pri velikim brzinama su zapanjujuća. Razina buke je niska, pa se i pri brzinama većim od 130 km/h može normalno razgovarati.

U gradu se naravno osjete dimenzije. Nije toliko okretan i poletan kao mali gradski automobili, ali na to sam se brzo navikao. Jednom kada se naviknete, neće puno žaliti za malim gradskim jurilicama jer je 3008-ica znatno udobnija i ugodnija za vožnju. Na otvorenim cestama se testirani model osjeća kao kod kuće. Sve zavoje rješava odraslo i bez previše naginjanja. Međuubrzanja su solidna i ne predstavljaju problema prilikom pretjecanja. Sve što trebate napraviti jest držati okretaje motora iznad 2.500 okr/min. Pored navedenog HDI motora, Peugeot 3008 dostupan je i sa drugim dizelskim motorom zapremine 1.600 ccm sa 109 KS. Uz dizelske, u ponudi su još dva benzinska motora, 1.6 VTI i 1.6 THT koji razvijaju 120 i 150 konjskih snaga.

Više na www.auto-info.hr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.