U Križevcima održan 7. POOHfest – međunarodni festival puhačke glazbe

Gradski puhački orkestar Križevci u subotu 20. i nedjelju 21. travnja bio je organizatorom još jednog POOHfesta, festivala kojeg je ovaj orkestar osmislio i pokrenuo još 2007. godine. U ovoj godini POOHfest će biti koncipiran u „dva poluvremena“. Prvo je poluvrijeme tako bilo vezano uz manifestacije povodom Dana Grada, a drugo poluvrijeme organizatori najavljuju u sklopu Križevačkog velikog spravišča. Prošli vikend je povodom festivala POOHfest u Križevcima gostovao Pihalni orkester občine Šentjernej iz Slovenije, jedan od najkvalitetnijih amaterskih puhačkih orkestara iz susjedne zemlje.

Njihov dirigent, maestro Miro Saje, tim je povodom po drugi puta posjetio Križevce, jer je u listopadu prošle godine u Križevcima držao seminar za voditelje puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. U subotu, 20. travnja, slovenski je puhački orkestar podario Križevčanima vrhunski koncert u Velikoj dvorani Hrvatskog doma koji je pokazao do koje razine je ustrajnim radom i ljubavlju prema glazbi moguće uzdići amatersko muziciranje.

Publika u dvorani je oduševljeno reagirala na kvalitetu njihove svirke, ali i na fantastičnu atmosferu i energiju kojom su zračili svirači i njihov osebujni dirigent. Domaćin, Gradski puhački orkestar Križevci, koji je također nastupio na večernjem koncertu, ranije toga dana, u subotu u podne, održao je na glavnom gradskom trgu javnu probu koja je bila dijelom promocije Orkestra i animiranja novih članova, ali i podsjećanja na veliku glazbenu obljetnicu koja se ove godine obilježava u Križevcima, 200 godina od osnutka prvog križevačkog Glazbenog zavoda.

Druženje dvaju orkestara i prvo poluvrijeme POOHfesta zaokruženo je sportskim igrama u nedjelju, 21. travnja, na igralištu Centra Mariapoli iza katedrale Svetog Trojstva. Cijeli je susret održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Županije Koprivničko-križevačke i Grada Križevaca.
– I ovim putem Vas pozivamo da projekte i aktivnosti orkestra pratite na www.orkestar-krizevci.hr te da nam se priključite u radu, bez obzira na glazbeno predznanje, istaknuli su u upravi orkestra.

Vezano

Komentari su zatvoreni.