Predsjednik P.O.I.N.T.-a Mario Rajn na 2. seminaru Godišnjeg programa APR-a u Makarskoj

13221446_10208936148818923_1455738009816049836_n_APR_2016_seminar_MakarskaU Makarskoj je od 20. do 22. svibnja 2016. godine održan drugi seminar Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj (APR) koji se provodi uz podršku Vijeća Europe. Seminar je bio posvećen temi medija i javne komunikacije, te je kao predavače i paneliste okupio ugledne stručnjake i profesionalce iz područja medija, odnosa s javnošću i politike. Među 27 polaznika 13. po redu generacije je i predsjednik križevačke udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn, izvršni direktor u Trgo-agenciji d.o.o. te aktivist u područjima obrazovanja, novih tehnologija i kulture.

Prvog dana seminara na rasporedu je bila panel rasprava „Položaj medija u Hrvatskoj“ na kojem je sudjelovalo pet govornika: Anto Mikić, glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija, Mislav Bago, novinar i urednik na Novoj TV, Lamija Alečković, slobodna novinarka, Hrvoje Prnjak, novinar Slobodne Dalmacije i Maja Erceg, glavna urednica Makarske kronike. Debatu je moderirala glavna urednica Cenzure Plus, Željana Buntić Pejaković. Na panelu se većim dijelom raspravljalo o aktualnim problemima tiskanih, radijskih i televizijskih medija te osobnim profesionalnim iskustvima govornika dok je Maja Erceg tematizirala problematiku funkcioniranja lokalnih medija u Hrvatskoj na primjeru Makarske kronike.

13239277_10208149893078873_6293343512236763532_n_APR_2016_seminar_MakarskaDrugi dan programa započeo je radionicom „Javni nastup“ samostalnog konzultanta Milana Koštre koji je predstavio glavne značajke kvalitetnog javnog nastupa. Također, Koštro je zajedno s polaznicima proanalizirao aktualne političke aktere i njihovo snalaženje u javnoj komunikaciji.

Druga panel rasprava bila je na temu „Odnosi s javnošću: utjecaj na društvo, politiku i tržište“ te su na njoj sudjelovali Saša Cvetojević, direktor Insako d.o.o., Jakov Vetma, načelnik općine Klis i Jerko Trogrlić, PR stručnjak. Debatu je moderirala Maja Čakarun, članica Upravnog odbora Akademije za politički razvoj. Panel je bio usredotočen na značaj odnosa s javnošću u poslovanju privatnog i javnog sektora, prednosti dobrog PR-a te moguće posljedice loše komunikacije.

Program drugog dana seminara nastavljen je predavanjem Domagoja Bebića s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na temu „Uloga novih medija u političkoj komunikaciji i izbornim kampanjama“. Bebić je objašnjavao razvoj novih medija i koliki je njihov cjelokupni utjecaj na društvo i način razmišljanja; posljedično tome, došlo je i do značajne promjene u političkoj komunikaciji te u komuniciranju tijekom izbornih kampanja.

13263884_10208540904314323_2076815671796325117_n_APR_2016_seminar_MakarskaPosljednji dan programa započet je predavanjem predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Saše Lekovića na temu „Istraživačko novinarstvo“. Leković se u predavanju dotaknuo samog pojma istraživačkog novinarstva, njegovog razvoja i poznatih povijesnih primjera. U drugom dijelu predavanja Leković je u interakciji s polaznicima prebacio fokus na pitanje postojanja istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj te glavne probleme i opasnosti s kojima se novinari susreću za vrijeme istraživanja.

Program drugog seminara završen je panel raspravom na temu „Politička satira“. Debatu je moderirao Domagoj Račić, predsjednik Skupštine Akademije za politički razvoj, a sudjelovali su Borna Sor, News Bar, Marin Periš, voditelj i urednik na Laudato TV, Bruno Petrušić iz udruge SplitMisli te gost iznenađenja, predstavnik Facebook grupe „Ćaća se vraća“. Panel je bio usredotočen na smisao političke satire u današnjem društvu, njenu važnost i utjecaj te na pitanje granica koje se (ne) bi trebale poštovati u okvirima satire.

Nastavak Godišnjeg programa APR-a u 2016. slijedi u Poreču od 14. do 16. listopada kada se održava Godišnja konferencija koja, osim ovogodišnjih polaznika, okuplja i sve alumnije APR-a. Ovogodišnja konferencija bit će posvećena temi „Sadašnjost i budućnost Europe“.

Stajalište Upravnog odbora APR-a o kurikularnoj reformi

Upravni odbor Akademije za politički razvoj (APR) iskazuje podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi na kojoj je radilo preko 350 učiteljica i učitelja, stručnjaka i stručnjakinja pod vodstvom Ekspertne radne skupine i njezinog voditelja dr. sc. Borisa Jokića.

Upravni odbor APR-a u potpunosti razumije iskazanu potrebu za radom bez političkih pritisaka, želju da se doprinese razvoju hrvatskog društva ne na temelju političkih ili drugih poveznica već samo i jedino na temelju svoje stručnosti, znanja i vještina.

Žalosti nas izostanak odlučnosti da se konkretnim mjerama da potpora ovom procesu i da se jasno i nedvosmisleno, kao društvo, opredijelimo za ulaganje u jedino što zemlja od 4,3 milijuna stanovnika treba ulagati – u ljudske potencijale.

U procesu Cjelovite kurikularne reforme vidjeli smo napore slične onima na kojima od 2004. godine radi i Akademija za politički razvoj kao „jedinstvena platforma za dijalog, raspravu i suradnju mladih ljudi različitih političkih provenijencija, ideoloških stajališta i sektorskih pripadnosti“.

Nadamo se kako će hrvatsko društvo smoći snage da odgovori ovoj svojoj povijesnoj zadaći da osigura budućim generacijama znanja, vještine i vrijednosti potrebne za izgradnju Hrvatske kao društva solidarnosti, tolerancije, inovacija, poduzetnosti, vladavine prava i demokracije.

Upravni odbor Akademije za politički razvoj (APR)

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Nisam znala da postoji AKP, i baš me veseli njen kontinuirani rad. U ovom razdoblju privatiziranja medija, baš sam frustrirana. Nikad ne znam što je meritum- prava istina ili spin. Dojadilo mi je (stalano) čitati između redaka, a još sam više zabrinuta, jer sam bila sudionik u jednoj takvoj situaciji, i nisam prepozana kuda vjetrovi (politički) pušu i vidjeti ono “ispod stola”. Kad si okrenut prema istini, (ma kakva ona bila), onda “to” i ne prepoznaješ i čudno ti je kako ljudi, ne drže do svoje izrečene riječi i kako se olako prilagođavaju, ukalupljuju, potkupljuju. Vajda je to 8sad), jedini način da nepreduješ?!
    Tužna sam zbog tolikog žutila, bombastičnih najava i što gore to bolje. Bila su i ona lijepa vremena kad su mediji “pošteno” formirali javno mijenje. Jer, zapravo, oni su itkako odgovorni za svu ovu bezizlaznost, bezprespektivnost i depresiju, pogotovo prema mladima, koji se tek traže i formiraju opći društveni stav.
    Nije istina da nema i lijepih pozitivnih priča- primjera, koji nas mogu “utopliti- potaknuti”, i dati veseliju perspektivu. Ali, kao da takve priče- primjeri nikog ne zanimaju, ili nisu bombastični da bi “gazde” bolje tržili svoj proizvod.
    Baš je fasinirajuće, kako nas je to korporativno razmišljanje suptilno okupiralo, pa nismo ni svesni kad smo sve to i svojevljno prihvatili.
    No, bez obzora na sve, NADA je tu?!
    AKP- u, želim još dugo postojanje i da svojim panel raspravama, razmišljanjima i nastojanjima, pokreću ovaj naš svijet nabolje.
    Sretno vam bilo!

Komentari su zatvoreni.