Počinje gradnja vodovoda i kanalizacije

Gotovo dvije i pol tisuće ljudi iz križevačkog kraja u sljedeće će tri godine dobiti priključak na vodovod i odvodnju zahvaljujući EU projektu “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Križevci”, rečeno je danas na potpisivanju ugovora s izvođačem radova, tvrtkama Radnik i Zagorje gradnja. Većinu od ukupnih 320 milijuna kuna, više od 70 posto, osigurava Europska unija, a ostatak plaćaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Grad Križevci.

Ovaj projekt uklapa se u naše zelene politike u strategiji razvoja grada do 2030., to je generacijski projekt koji će građanima Križevaca osigurati kvalitetniji život“, rekao je gradonačelnik Mario Rajn o najvećem infrastrukturnom projektu u Križevcima.
Izgradit će se i obnoviti 29 kilometara vodovoda, 66 kilometara odvodnje i nadogradit će se uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na viši stupanj pročišćavanja. Trenutačno je na području aglomeracije 77 posto stanovništva priključeno na sustav javne vodoopskrbe, odnosno 63 posto na području pružanja vodnih usluga, dok je na sustav javne odvodnje priključeno 61 posto stanovništva s područja aglomeracije, odnosno 41 posto stanovništva na području pružanja vodnih usluga.

Nakon provedbe projekta 93 posto stanovništva bit će priključeno na sustav vodoopskrbe, a 91 posto na sustav odvodnje. Osim toga, smanjit će se gubici u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32 na 25 posto“, rekla je ravnateljica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek koju je pohvalio predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec jer je, kako je rekao, zadnjih godina intenziviran rad na ovom projektu.

Ovo je zaista veliki dan za grad i za tvrtku Radnik, radi se o najvećem projektu za Križevce. Malo ćemo se prestrojiti s visokogradnje na niskogradnju, ali imamo resurse, mogućnosti i određenu likvidnost da to napravimo“, rekao je Habijanec.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pohvalio je podršku domaćih izvođača na ovakvim projektima i naglasio da projekti poput ovoga doprinose očuvanju prirode i omogućavaju održivi razvoj.

Kao jedinica lokalne samouprave bili ste iznimno uspješni, imate i potporu zamjenika Vukmirića. Izvođačima želim da vam bude sklono nebo, kao i nadzemne i podzemne vode” poručio je .
U ime Koprivničko-križevačke županije na svečanom je potpisivanju bio zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić zaključio je da je ugovaranjem izvođača odrađeno skoro pola posla.

Nadam se da će se i u ostalim krajevima Hrvatske aglomeracije i građevinski radovi izvoditi s domaćom operativom. Želim da tvrtke Radnik i Zagorje gradnja u što kraćim rokovima i što kvalitetnije završe posao“, poručio je ministar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.