Gradska plinara Zagreb-Opskrba: Od travnja za Križevčane značajno niža cijena plina

Od prvog travnja opskrbu kućanstava plinom na križevačkom području preuzima Gradska plinara Zagreb-Opskrba, koja je na javnom natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) ponudila najnižu cijenu. Za distribuciju plina javile su se tri tvrtke, a ponuda dosadašnjeg opskrbljivača, domaće tvrtke Radnik, bila je najviša, odnosno 28 posto skuplja od najpovoljnije ponude. Budući da je ovih dana Radnik uz mjesečne račune za siječanj poslao i ponude za sklapanje ugovora o opskrbi plinom koje, oni koji žele, trebaju potpisati do početka ožujka, redakciju portala Križevci.info zvali su brojni zabrinuti građani. O tome moraju li potpisati nove ugovore, koliko će plaćati plin kad opskrbu preuzme Gradska plinara Zagreb-Opskrba, tko će servisirati instalacije i očitavati brojila, razgovarali smo s direktorom Sektora trgovine prirodnim plinom u GPZ-O Marinom Bačelićem.

Što promjena opskrbljivača plinom znači za građane Križevaca i kako će se odabir Gradske plinare Zagreb-opskrba odraziti na mjesečne račune za plin?

Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. je temeljem provedenog natječaja od strane HERA-e (Hrvatske energetske regulatorne agencije) za područje grada Križevaca i općine Sveti Ivan Žabno određena za opskrbljivača u obvezi javne usluge za kategoriju kupaca kućanstvo. Svi opskrbljivači plinom koji posjeduju valjanu dozvolu za opskrbu mogli su ravnopravno sudjelovati na natječaju, međutim Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. odabrana je prema kriteriju najnižeg troška opskrbe plinom. Prema navedenom, odabir će se povoljno odraziti na mjesečne račune za plin, odnosno računi za plin od travnja ove godine bit će niži nego li su bili prije.

Koliko će, primjerice, stanovnici Križevaca koji su dosad godišnje plaćali oko 2000 kuna za potrošenih oko 5600 KWH plina ili približno 580 kubika, plaćati od travnja kad opskrbu preuzme GPZ-O?

Prateći cijene na referentnim tržištima, možemo s visokom razinom sigurnosti reći da će cijena plina biti značajno niža u odnosu na sadašnju te da da će stanovnici Križevaca koji troše 5600 kWh/god imati približno 350 kuna više u svom godišnjem budžetu jer će toliko manje trebati izdvojiti za plin. Građani s prosječnom potrošnjom od 15 000 kWh/god imat će gotovo 1000 kuna manje godišnje račune za plin. Da bismo egzaktno odgovorili na Vaše pitanje, moramo pričekati početak ožujka ove godine kad će Hrvatska energetska regulatorna agencija objaviti trošak nabave plina koji odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom.

U sklopu  mjesečne cijene plina građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu. Kome će je plaćati od travnja i u kojem iznosu?

Fiksna mjesečna naknada plaćat će se odabranom opskrbljivaču. Iznosi su propisani Odlukom o iznosu tarifnih stavki i za iskazani tarifni model TM2, što odgovara godišnjoj potrošnji od 5400 kWh, ona iznosi 13 kuna mjesečno bez PDV-a. Napomenuli bismo da energetsku djelatnost distribucije plina i dalje radi dosadašnji distributer, a Gradska plinara Zagreb-Opskrba kao opskrbljivač u ime distributera obračunava distributivnu naknadu propisanu Mrežnim pravilima koje je donijela HERA.  Distributivnu naknadu  uplaćujemo distributeru na račun mjesečno za korištenje distribucijskog sustava za naše kupce. Na taj način distributeru osiguravamo sigurniju naplatu potraživanja, a sav rizik naplate je na GPZ-O kao opskrbljivaču.

 

Tko će održavati plinske instalacije u Križevcima i tko će očitavati brojila?

Plinske instalacije održavaju ovlašteni plinoinstalateri, odnosno operater distribucijskog sustava Radnik-plin kome je uz očitanje plinskih brojila osnovna djelatnost održavanje plinskog sustava.

Tvrtka Radnik u novim ugovorima koje je poslala građanima nudi datum početka isporuke plina 1.3.2021., što će biti s građanima koji do tad ne potpišu ugovore s Radnikom?

S građanima koji ne potpišu spomenute ugovore se ništa loše neće dogoditi, štoviše, od travnja će imati značajno nižu cijenu plina. Bitno je napomenuti da kupci iz kategorije kućanstvo nikako ne mogu ostati bez plina dok ispunjavaju svoje obveze. Građani koje ne potpišu ponuđeni ugovor od dosadašnjeg opskrbljivača na tržišnim osnovama, automatski će prijeći na opskrbu u obvezi javne usluge opskrbljivača Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. s datumom 1.4.2021. i samim time će ostvariti značajne uštede na računima za plin. Dosadašnji opskrbljivač u obvezi javne usluge (Radnik d.d.)  ima obvezu opskrbljivati sve koji to žele do 1. travnja, a novi opskrbljivač (Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o.) od 1. travnja. Nadalje, građani koji ne potpišu spomenute ugovore postat će kupci najvećeg opskrbljivača plinom u RH s gotovo 160 godina tradicije te će imati još neke beneficije kao što je korištenje besplatne aplikacije “MOJ RAČUN“, koju koristi više od 80 tisuća kupaca. Ista omogućava besplatnu dojavu stanja plinomjera, praćenje redovne potrošnje plina i novčanih obveza te zaprimanje računa učinjenih troškova putem e-maila, čime zajedno doprinosimo očuvanju okoliša te ljepšoj i zelenoj budućnosti za buduće generacije. Na praktičan i jednostavan način prati se potrošnja plina u kućanstvu, čime se podiže razina svijesti naših kupaca o energetskoj učinkovitosti, tj. uštedi energije i posljedično novčanih sredstava. Nadalje, Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. osigurat će mogućnost plaćanja računa bez naknade na više lokacija na području grada Križevaca čime osiguravamo maksimalnu moguću kvalitetu usluge.

Vezano
2 komentara
  1. Silvio piše:

    Sve mi jasno i ništa mi nije jasno.
    Ako je novi koncesijonar Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o., da li Radnik – plin i dalje može sklapati Ugovore s građanima ?

    1. plinko piše:

      Silvio, ono što nitko ne želi kazati je da je Radnik, odlukom Gradonačelnika, postao jedini i neosponi vlasnik distributivne mreže u Križevcima. Dakle, cijevi kojima se dobavlja plin do kućanstava, a koje smo mi svi skupa platili, u jednom trenutku su postali vlasništvo Radnika. Kako to? Pitaj Vukovića!
      Ono što se mijenja je da plin koji će teći tim “privatnim”, zna se čijim plinovodom je plin koji nam dostavlja novi opskrbljivač- Gradska plinara Zagreb i nbjima ćemo ubuduće plaćati račune.
      Dakle svi oni koji ne potpišu ugovor sa radnikom. A da zašto bi potpisali ugovor sa adnikom, i ne mogu dokučiti. Pa godinama su nam naplaćivali plin 30% skuplji nego je trebao biti. A o kvaliteti plina i kvaliteti usluge, neka svako sam zaključi!

Komentari su zatvoreni.