Auto-Info: Citroen C3 1.6 HDI

Donosimo vam test redizajniranog Citroena C3 koji je prema riječima proizvođača zadržao sve dobro od starog modela i otišao još i dalje od toga. Prisjetimo se davnog 21. lipnja 2002. godine. Tog je datuma Citroen u prodaju pustio prvu generaciju modela C3 koji je ubrzo postao jedan od najprodavanijih modela u klasi. Osam godina kasnije Citroen je izbacio novi model koji treba zauzeti što veći  tržišni udio među sve boljom konkurencijom.

Novi dizajn Citroena C3, moram priznati, znatno je moderniziran. Uglavnom prati sve dizajnerske smjernice marke, što je rezultiralo prepoznatljivim i jedinstvenim izgledom. Meni se sviđa, a vama? Glavni atribut za kupnju novog C3 nije samo dizajn, već i raznovrsna ponuda varijanti, točnije njih deset. U ponudi su tri paketa opreme i šest različitih motora. Na test smo dobili model sa najjačim paketom opreme i sa 1.6-litrenim HDI motorom o kojem će biti riječ nešto kasnije…

Interijer novog Citroena C3 obasipan je svjetlošću zahvaljujući Zenith vjetrobranskom staklu koji seže daleko iznad prednjih sjedala. Uz dodatno svjetlo, revolucionarno vjetrobransko staklo ostavlja dojam kao da se radi o panoramskom krovu…Pored navedenog noviteta, primijetio sam i znatan napredak u dizajnu i kvaliteti materijala koji su sada mekaniji i ugodniji na dodir. Prilikom vožnje ne čuju se nikakvi škripavi zvukovi što dodatno podiže ,,rejting” malenom Citroenu. Sprijeda, vozač i suvozač imaju dovoljno mjesta, jedino se viši vozači mogu osjećati malo skučeno jer je točno iznad glave pomični dio krova s kojim možete prekriti dio vjetrobranskog stakla.

Straga se pak odvija druga priča. Iza vozača naći će se dovoljno mjesta za djecu ili za odrasle nižeg rasta, dok će iza suvozača moći sjediti svi. Naime, prednji pretinac za rukavice uvučen je prema motoru, pa se automatski suvozač može više naprijed pomaknuti čime se oslobađa više mjesta iza sjedala. Uz Exclusive paket opreme kojim je bio opremljen testirani model, interijer ne izgleda ,,pusto”. Na središnjoj konzoli najviše se ističe glavni ekran koji pored informacija od audio uređaja, prenosi i podatke od putnog računala. Ispod ekrana su upravljačke tipke i ekran automatskog klima uređaja, a ispod radio CD MP3 uređaj već pomalo zastarjelog dizajna. U biti, to je jedina stvar koja nije dizajnerski unaprijeđena od prve generacije. Prtljažnik zaprima ravno 300 litara bez preklapanja naslona što je dovoljno za sve potrebe urbanog čovjeka.

Ispod poklopca motora testiranog C3 nalazio se izvrsni 1.6-litreni HDI motor snage 92 KS. Izvrstan je po tome što raspolaže sa 215 Nm okretnog momenta uz potrošnju od svega  4,8 litre na 100 kilometara (službeni podatak: 4,3 / 100 km). Istina je kako od ovog motora ne možete očekivati sportski karakter, ali dovoljno je živahan za jednog dizelaša. Vožnjom po gradu ostao sam oduševljen, jer od semafora do semafora C3 ne zaostaje za većim i jačim automobilima, uz nižu potrošnju od 6,3 litre na 100 kilometara. Neravnine upija solidno, jedino mu veće neravnine stvaraju probleme. Izvan grada, osjeti se manjak snage. Međuubrzanja su u skladu sa očekivanjima, ali prilikom pretjecanja tražio sam koji konj više.

Ovjes brzo reagira, pa se tako svi zavoji prolaze bez problema i bez previše ljuljanja. No, prilikom pretjerivanja može doći do blagog podupravljanja. Upravljač je sportski dizajniran i profiliran. Vrlo je direktan i daje sve informacije sa prometnica. Koža nažalost ne prekriva cijeli upravljač, pa je donji dio upravljača ostao gumeni i kada dođete sa rukom na taj dio, može biti sklizak… Tako dolazimo i do mjenjača kojeg koristi cijela PSA grupacija. Radi se o 5-stupanjskom ručnom mjenjaču koji je, vjerujemo, ugrađen radi snižavanja krajnje cijene vozila. Naime, mjenjač je ono što smo i do sada ,,kudili” na Citroenima, a to se sa novim Citroenom C3 nije promijenilo. Ok, možda zvuči groznije nego što uistinu je, ali mali napredak sam ipak očekivao.

Redizajnirani Citroen C3, vjerujem, nastaviti će tamo gdje je prethodni model stao, a to je na vrhu ljestvica prodavanosti. Kako recesija i dalje trese hrvatsko tržište, ljudi sve češće pribjegavaju manjim automobilima, što zbog cijene, što zbog povoljnijeg održavanja. Testirani Citroen nikako ne bi bio loš izbor za one koji traže moderan, kompaktan i potpuno opremljen automobil. Ulazni model Citroena C3 sa 1.1-litrenim benzinskim motorom možete kupiti za 79.900 kn s PDV-om, dok ćete za model opremljen poput testiranog morati izdvojiti nešto više, točnije 125.900 kn. I za kraj zahvaljujemo generalnom zastupniku Citroena za hrvatsko tržište, tvrtki CITROEN HRVATSKA d.o.o. na ustupljenom test vozilu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.