Odlagališta za građevinski otpad, ali ga se još ne zbrinjava

Prema Pravilniku o gospodarenju građevinskim otpadom iz ožujka prošle godine i Koprivničko-križevačka županija bila je dužna tijekom pola godine osigurati mjesto za takvu vrstu otpada na svom području. Poznato je da će ono biti u sastavu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Koprivničkom Ivancu – na tzv. Piškornici.

No, dok se planovi o centru u kojem će se i građevinski otpad reciklirati, pa i usitnjavati i prosijavati za moguću novu uporabu ne realiziraju, ostaje “procjep” između sadašnje prakse i obvezujućih propisa. Goran Gregurek, predsjednik uprave Komunalnog poduzeća Križevci, koje ima svoje reciklažno dvorište za otpad, kaže da je to problem cijelog svijeta.

– Mi pratimo sva zbivanja, no za to posebno odlagalište građevinskog otpada treba velik prostor i skupa postrojenja, pa je to biznis kojim se mi u Križevcima ne možemo baviti. Time zapravo želi reći da je razvrstavanje spomenutog, koje nije samo otpadak od rušenja objekata, već sadrži i opasne dijelove, posao koji se može dati nekome u koncesiju.

I župan Darko Koren, inače građevinar po struci, kaže da su općine i gradovi dužni putem reciklažnih dvorišta osigurati preuzimanje građevnog otpada sa svojeg područja, a unutar takvih dvorišta, kakvo bi imala i Piškornica, otpad bi se razvrstavao. Ističe da već postoji interes nekih tvrtki za oporabu građevinskog otpada koje bi kapacitetima opreme mogli pokriti cijelu županiju.

– Regionalni centar će reciklažu npr. hrpa betona, cigle, otpadnog građevinskog drva) organizirati putem javno-privatnog partnerstva ili je natječajem povjeriti ovlaštenoj tvrtki – objašnjava Koren.

Po njemu je racionalnije da posjednici otpada, poput graditeljskih tvrtki, veće količine od velikih rušenja odvoze u RC, a manje predaju u reciklažna dvorišta. Sve troškove prijevoza plaćaju vlasnici.

Materijal nastao reciklažom u Piškornici nudit će se i na tržištu, za blokete iz usitnjene cigle ili betona, rubnjake ili masu za teniska igrališta.

Za jednog od najvećih županijskih graditelja, Radnik iz Križevaca, ne zna se gdje odlaže “otpatke” rušenja i građenja. Tajnik uprave Darko Jambreković u više nam navrata telefonski nije mogao (ili htio) reći kakva je Radnikova praksa! Zvonko Pecikozić, predsjednik ŽOK-a i Ceha graditeljstva, kaže da svi takav otpad odlažu uglavnom po vlastitom shvaćanju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.