Ravnatelj Regionalne energetske agencije: Iskustva Križevaca prenijet ćemo na ostatak Hrvatske

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac sastao se danas s gradonačelnikom Marijom Rajnom u Razvojnom centru i tehnološkom parku na temu energetskih politika Križevaca i obnove stare gradske jezgre. Domac, inače posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, rekao je da su u našem gradu ostvareni zavidni rezultati i pohvalio je Križevce kao dobar primjer poticanja tzv. građanske energije, odnosno energije u rukama građana koji sudjeluju u planiranju, odlučivanju i ulaganjima u lokalno dostupne energetske izvore.

Smisao energetske tranzicije je upravo ovo što se u Križevcima događa: demokratizacija, decentralizacija,  omogućavanje da građani koji ovdje žive i rade uživaju benefite vlastitog obnovljivog izvora energije. Iskustva Križevaca probat ćemo prenijeti na ostatak Hrvatske“, poručio je.

Na sastanku se razgovaralo o obnovi stare gradske jezgre koju, naglasio je gradonačelnik Rajn, Grad želi provesti uz korištenje zelenih tehnologija.

Svjesni smo da smo na početku procesa, ali puno će nam pomoći iskustvo dr. Domca“, rekao je Rajn i dodao da su nakon potresa mnogi objekti u staroj gradskoj jezgri označeni crvenom naljepnicom pa je njihova obnova neophodna. Gradska uprava trenutačno razvija modele kako riješiti imovinsko-pravne odnose, ali kad obnova jednom počne, kaže Rajn, ići će u zelenom smjeru, usmjerena na održive izvore energije. Prepreka obnovi dosad su često bili zahtjevi konzervatora, no i o tome se razgovara.

Moram istaknuti dobru suradnju i razumijevanje s konzervatorima, nakon potresa je pokrenuta inicijativa da se smanje konzervatorske odrednice. Zadržat će se ono što je nužno, ali segment sigurnosti građana je ispred svega, s time da ćemo inzistirati na zelenim tehnologijama“, objasnio je Rajn. U staroj gradskoj jezgri evidentirano je 140 objekata, od toga je deset izrazito kritičnih. Gradonačelnik je naglasio da će proces obnove gradske jezgre koštati i trajat će godinama, ali kvaliteta života, sigurnost građana i vizura grada bit će bitno bolji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.