U petak 18. STEAM večer s lutkaricom i književnicom Tomislavom Tomac Topolovec

Što je kazalište lutaka predstavljalo prije tri desetljeća te ima li i kakav značaj danas? Po čemu su posebne lutkarske predstave i kakve su vještine tu potrebne? Kako škola potiče kreativnost kod djece, a kako bi trebala poticati? Kakve veze ima lutkarstvo s poezijom, a poezija s matematikom? Kako zadržati i poticati kreativnost u odrasloj dobi?

Odgovore na ova i druga pitanja možete dobiti od križevačke lutkarice, nagrađivane književnice i umirovljene učiteljice Tomislave Tomac Topolovec, gošće na 18. STEAM večeri, koja će se održati u petak, 11. kolovoza u opuštenoj atmosferi na terasi „Ema’s Bara“ u Križevcima (prekoputa križevačke zvjezdarnice), s početkom u 20 sati. Tribinu će moderirati Andrej Dundović, zakladnik Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i član Upravnog odbora udruge P.O.I.N.T.

Tomislava Tomac Topolovec umirovljena je učiteljica i nagrađivana književnica koja više od 30 godina radi s lutkarskim družinama, a od 2019. godine vodi i Lutkarsko kazalište “Petrica” koje djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Kroz svoj rad s lutkarskim kazalištima, spretna lutkarica samostalno izrađuje i dizajnira sve lutke koje se u predstavama koriste. Za sudjelovanje na smotrama s lutkarskim družinama dobila je čitav niz priznanja tijekom desetljeća.

Osim što izrađuje scenske lutke, Topolovec piše pjesme, pripovijetke, scenske igre, slika, sudjeluje na brojnim recitalima, napisala je više stručnih radova, a njene pjesme uglazbili su skladatelji Vladimir Prica, Arsen Dedić i brojni drugi. Nagrađivana je i za literarni rad, poput prvog mjesta u Bedekovčini 1995. godine za pjesmu „Oče naš“ i druge nagrade u Zelini na recitalu „Dragutin Domjanić“ s pjesmom „Vu zaludnom iskanju človeka“, a neke su joj priče objavljene u čitankama za hrvatski jezik za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Tribina „Kreativnost – i za male i za velike“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“.

Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno