Ratarska šuma sve je čišća nakon nove akcije, a ovaj puta sudjelovali su i šestogodišnjaci (FOTO)

U Križevcima je u nedjelju, 4. listopada, održana druga po redu akcija čišćenja Ratarske šume. Podsjetimo, prva je održana krajem svibnja na inicijativu Križevčanke Katarine Ivanek, kada je odaziv bio odličan.

Već je tada naznačeno kako će biti potrebno još sličnih akcija ne bi li Ratarska šuma zasjala u svojem čistom, prirodnom izdanju. Stoga je u sklopu 16. Culture Shock Festivala upriličena druga akcija čišćenja šume koja se nalazi svega na pokoju minutu vožnje od centra Križevaca. Kako je akcija prošla, ispričala nam je Katarina Ivanek, koja je i ovaj puta bila glavni koordinator akcije.

“Moram istaknuti svoje zadovoljstvo činjenicom da nam je ova akcija rekordna po odazivu, barem ako govorimo o ovakvim vrstama inicijativa. Takvom velikom odazivu moramo zahvaliti “Odredu Izviđača Kalnik” i njihovoj predstavnici Maji Ljubojević, te ekipi koja je s pet auta krenula iz Zagreba na čelu s Pericom Štefanom. Iako su krenuli iz Zagreba njihovi domovi su po cijeloj Hrvatskoj, od Dalmacije do Slavonije, pa mi je bila čast nakon akcije s njima prošetati i pokazati im naše Križevce. Za dobru klupu i cugu ponajprije zahvaljujem restoranu Tomislav i udruzi P.O.I.N.T. , ali i svima drugima koji su donijeli kolače, peciva, voće i ostalo”, nije skrivala zadovoljstvo učinjenim.

I ovaj puta u pomoć su stigli Čisteći medvjedići, a ono što je cijelu akciju dodatno podiglo na stepenicu više, svakako je činjenica da se u jednom pogledu dodatno pazilo na očuvanje okoliša i prirode.

“Naglasila bih još da je svatko na svoj način doprinio da cijela akcija ide u zero waste smjeru što me (nas) dodatno uveseljava. Nismo koristili jednokratnu plastiku, već višekratno iskoristive stvari te se trudili da tijekom akcije stvorimo što manje smeća na što u Čistećim medvjedićima posebno pazimo.”

Ovakve akcije specifične su i po tome što su otvorene za najmlađe, ali i najstarije. Tako smo u Križevcima imali čak dvoje šestogodišnjaka koji su pomagali u ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

“Razmijenjivali su se i dijelili razni savjeti i ideje te sklapala nova poznanstva. Cijela akcija bila je dinamična i vesela. Drago mi je vidjeti da neki roditelji djecu od malih nogu dovode na akcije. Po tom pitanju i tu smo imali najmlađe sudionike Nou i Sofiju koji imaju samo 6 godina čime su postali najmlađi sudionicima otkako ova inicijativa postoji.”

No, iako je nedjeljna akcija oborila rekord po brojnosti, stanje u Ratarskoj šumi takvo je da će iziskivati još ovakvih akcija čišćenja.

“Prema nekoj našoj procjeni potrebne su još dvije takve akcije da bismo mogli reći da je šuma čista. Naišli smo na velike deponije odnosno stara odlagališta otpada. Takva su mjesta tik uz rub šume gdje smo našli životinjske ostatke, medicinski otpad (šprice, tablete, inhalatore), kućanski otpad (mikseri, usisavači), te mnogo stakla i plastike. Još jednom zahvaljujem svim volonterima i donatorima na dobroj volji i vremenu”, zaključila je Katarina.

Akciju su podržali Grad Križevci, Komunalno poduzeće Križevci, restoran Tomislav i udruga P.O.I.N.T.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.