Rajn potpisao Deklaraciju o dobroj energiji, Križevci će promovirati korištenje obnovljivih izvora

Križevci su jučer bili domaćin prve nacionalne turneje “Dobra energija” koja pruža podršku gradovima i njihovim građanima u projektima korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju organizira i provodi Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a Križevčani su danas, na promotivnom štandu na trgu Antuna Nemčića mogli saznati kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima. Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske Unije.

Tim povodom je gradonačelnik Mario Rajn potpisao Deklaraciju o dobroj energiji čime Grad postaje pionir dobre energije i obvezuje se da će promovirati korištenje obnovljivih izvora. Grad Križevci imaju cilj do 2030. postati energetski neovisan grad čemu svjedoči niz projektnih aktivnosti u zadnjih nekoliko godina. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su Križevci jedan od deset gradova koji sudjeluju u ovoj turneji te kazao kako je cilj da dobra, zelena energija uđe i u domove svih naših obiteljskih kućanstava, ali i gospodarstvene objekte.

U posljednje dvije godine u Križevcima su provedene dvije kampanje grupnog financiranja gdje su instalirane fotonaponske elektrane na krovove upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Grad je zajedno s Zelenom energetskom zadrugom postao i dio projekta “Gradovi budućnosti sjeveroistočne Europe”. Trenutno je u pripremi projektna dokumentacija i očekuje se i izgradnja velike fotonaponske elektrane od 5 megavata te će se  jedan dio proizvedene energije ponuditi kao oblik građanske energije. Bitna je aktivnost i osnivanje KLIK-a, lokalne energetske zadruge budući da se od nje u budućem desetljeću očekuje puno podrške aktivnostima Grada, ali i uključivanje šire zajednice građana u zadrugu.

(foto: Radio Križevci)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.