Boris Brčić: ‘Svrha robotizacije ljekarni je omogućiti ljekarnicima da više vremena posvete pacijentima’

Aktualna epidemija bolesti COVID-19 uzrokovane novim koronavirusom otvara mnoga pitanja o novim načinima obavljanja poslova u skladu s epidemiološkim pravilima i mjerama koje društvo treba prihvatiti s ciljem očuvanja zdravlja u narednom periodu. Pojavljuje se sve više novih rješenja koja pojednostavljuju različite aktivnosti i čine ih učinkovitijim, a i neka postojeća rješenja dobivaju novi poticaj za primjenu. Među njima je i automatizacija poslova u ljekarni, o čemu smo razgovarali s Križevčaninom Borisom Brčićem (57), koji u Njemačkoj radi kao prodajni menadžer za takva rješenja.

Za početak, molim Vas predstavite se našim čitateljima, čime se bavite i koliko ste već u inozemstvu?

Naravno, moje ime je Boris Brčić i prodajni sam menadžer za hrvatsko tržište ispred tvrtke Gollmann Kommissioniersysteme iz njemačkog grada Halle. Tijekom tri godine boravka i rada u Njemačkoj upoznao sam gospodina Daniela Gollmanna, osnivača i generalnog direktora tvrtke. Vrlo brzo smo shvatili da hrvatske ljekarne mogu jako dobro iskoristiti njihova tehnička rješenja i pravo je vrijeme da ih ponudimo u ovoj regiji, zbog čega smo odlučili surađivati.

Partnerstvo je službeno – Boris Brčić i Daniel Gollmann su složni u podizanju farmaceutskog standarda u Hrvatskoj na višu razinu.

Koje su sve mogućnosti rješenja koje nudite?

Riječ je o robotu GO.compact, koji predstavlja dodanu vrijednost za gotovo sve vrste ljekarni. Naš patentirani automatizirani sustav protočnih regala može pohraniti praktički čitav spektar farmaceutskih proizvoda. Svaki je robot izrađen individualno na temelju specifičnih potreba i postojećeg prostora. Stoga pružamo više od tisuću varijacija različitih dimenzija u kombinaciji s vrstama tehničkih dodataka, transportnih sustava i dizajnerskih elemenata. Cilj je uvijek pronaći najbolje rješenje za kupca.

Koje pogodnosti nude takva rješenja?

Da budemo sasvim jasni, svrha robotizacije ljekarni nije zamjena ljekarničkog osoblja već podrška njihovom svakodnevnom poslu. Na primjer, omogućavanje farmaceutima da više vremena posvete pacijentima dok robot isporučuje lijekove izravno na šalter. Sve u svemu, prednosti su mnogobrojne, govorimo o učinkovitijoj prodaji, uštedi vremena i prostora, smanjivanju mogućnosti pogrešaka i drugo.

Je li tvrka Gollmann Kommissioniersysteme prije dolaska u Hrvatsku bila prisutna samo u Njemačkoj?

Ne, tvrtka je trenutno prisutna u dvadeset zemalja na tri različita kontinenta s više od 1500 instalacija. Stopa rasta izvoza u posljednje četiri godine udvostručila se na preko 50 posto. Popis priznanja, poput njemačke nagrade German Founder Award ili one za najboljeg partnera ljekarnama koju smo dobili više puta, dokaz su naše posvećenosti visokoj kvaliteti, inovacijama i orijentiranosti prema kupcu. Za nas su kupci mnogo više od samo klijenata – svaki od njih pripada Gollmannovoj obitelji.

Nakon završetka instalacije, u središtu ljekarne “kuca novo srce”, GO.compact iz tvrtke Gollmann Kommissioniersysteme.

Kakve su informacije od vaših klijenata s obzirom na trenutnu globalnu situaciju uzrokovanu koronavirusom?

Kao što sam već spomenuo, usko smo povezani s našim postojećim kupcima. Obavijestili su nas da im je, tijekom posljednjih stresnih tjedana uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, poslovanje uz naše robote bilo od velike pomoći. Naročito zbog veće potražnje za ljekarnčkim proizvodima i privremene nedostupnosti svih djelatnika u ljekarnama, naši kupci smatraju se sretnima jer imaju robotske sustave Gollmann. Vrlo smo zadovoljni što dajemo svoj doprinos kako bismo olakšali trenutnu situaciju.

Kakva su planovi Gollmann Commissioniersysteme za budućnost?

Kao i na druge tvrtke danas, i na nas utječu različita ograničenja poslovanja. No, na temelju naše tijesne i regionalne mreže dobavljača i trenutnih ulaganja u daljnji tehnički razvoj, kao i u naše zaposlenike, samopouzdanja nam ne manjka. Čim prilike dopuste da se vratim u Hrvatsku, usredotočit ću se na modernizaciju lokalnog farmaceutskog sektora kako bismo im omogućili još bolju pripremu za ovakve situacije u budućnosti.

Imate li što poručiti za kraj ovog intervjua?

Želim zahvaliti svima koji predano obavljaju svoj posao u ovim teškim vremenima. Svima vam želimo puno snage i zdravlja!

Vizija Daniela Gollmanna bila je stvoriti alternativu skupim i tehnički neadekvatnim sustavima za skladištenje lijekova. Oko 90 posto ljekarni lijekove čuva u klasičnim ladicama. U prosjeku 250 novih pakiranja mora se pažljivo razvrstati po imenu, sadržaju aktivnih sastojaka i datumu isteka. Potreban je cijeli radni dan ručnog posla. Gollmannovom sustavu treba samo oko 15 minuta. Skenirate lijek i smjestite ga u osovinu za odlaganje, a ostalo provodi sustav – robot.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.