Još neostvarena želja o spomeniku nedužnim ženama

KRIŽEVAČKA TIKVIJADA Gornjogradsko društvo Lipa zalaže se da se, u spomen na Magdu Logomer Herucinu iz 18. stoljeća, prvu ženu službeno oslobođenu optužbe da je vještica, u Križevcima postavi neko obilježje.

Križevačko Dobrotvorno i kulturno društvo Lipa pripremilo je Tikvijadu, pa su djeca iz vrtića i osnovnoškolci predstavili svoje kreacije od bundeva. Tikvijada, održana uz nadolazeću Noć vještica, ovaj je put prošla bez reakcija iz Crkve i nekih stranaka, koje su prije prigovarale da se time kvari hrvatski duh.

– Za divno čudo, sve je zasad prošlo mirno, djeca su se s roditeljima veselila rezbarenju tikvi – kaže Branka Gold, predsjednica Lipe. Dodijeljene su i nagrade – zlatnu medalju dobili su mladi biolozi OŠ Ljudevita Modeca, srebro Pčelice Dječjeg vrtića Križevci, a broncu Ema i Fran Husinec. Medalje su s likom Magde Logomer Herucine, Križevčanke iz 18. stoljeća, koja je prva u povijesti službeno, dekretom carice Marije Terezije, oslobođena optužbi da je vještica. I dalje je neostvarena inicijativa dijela Križevčana da se Magdi u čast postavi spomenik, kao simbol stradanja žena. Drže da bi lokalna vlast konačno mogla i o tome razmisliti. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.