Počelo “oživljavanje” kvartova – stanari oduševljeni

Ovo je pun pogodak“, komentirali su nam stanovnici Zagrebačke i Ulice Frana Gundruma koji su u nedjelju sudjelovali na otvorenju aktivnosti u svome kvartu u sklopu projekta Living Streets kojem je namjera oživljavanje kvartova, povezivanje, druženje i suradnja među susjedima. Dobili su betonski roštilj, stol za stolni tenis, set za badminton, suncobran, stolove i klupe koje će koristiti zajednički, kad im zatreba. Na prvom druženju uz roštilj, piće i glazbu s KLIK-ovog solara koji je osigurao struju za DJ stanicu, planirali su sadnju zelenila, sitne građevinske radove i kvartovski mural.

Oduševljeni smo! Roditelji male djece su zadovoljni jer su djeca dobila prostor za igru, nama odraslima je ovo pomoglo da se zbližimo. Družili smo se do dugo u noć. Sve pohvale ideji i organizatorima jer nam je ova inicijativa pomogla da se još više povežemo, pogotovo sad kad imamo bolje uvjete za druženje i boravak na otvorenom“, rekla nam je Dijana Petek.

Prve radne akcije u kvartu dogovorene su za 26. lipnja, a već je isplaniran i turnir u stolnom tenisu. Zabavno je bilo i najmlađima, školarka Olja postala je “šefica kvarta” jer je pobijedila u utrci s divovskim kartonskim stopalima, razbijali su pinjatu punu slatkiša, crtali kredama po asfaltu i ljuljali se na visećoj ležaljki.

Meni se najviše svidjelo kad smo uspjeli nagovoriti mame da igraju badminton“, rekao je Filip, a oduševio ih je i teleskop kojeg je donio Andrej Dundović iz Križevačke astronomske udruge Perzeidi. Stanare je pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, zadovoljan što su se susjedi udružili i organizirali oko uređenja svoga kvarta.

Podsjetimo, gradovi Poreč i Križevci pobjednici su Living Streets natječaja preko kojega su ostvarili 20 tisuća eura potpora za projekte transformacije svojih ulica u ugodan i siguran prostor druženja i povezivanja građana. Natječaj je u sklopu europskog projekta u Hrvatskoj provela udruga Terra Hub, a programe i intervencije u našem gradu predlagat će građani po principu “uradi sam”, kako bi se sami što više uključili i povezali. Naglasak čitave priče je na dobrom upravljanju i planiranju održivog razvoja zajednice vodeći računa o energetici, klimi i kvaliteti života. U provedbi projekta Grad Križevci surađuje s Križevačkim laboratorijem inovacija za klimu – KLIK, a novo događanje na rasporedu je već u subotu 19. lipnja od 12 sati kad je na redu kvart Autobusna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.