Županijsko Društvo Crvenog križa pokrenulo telefonsku liniju za psihosocijalnu podršku

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije pokrenulo je telefonsku liniju za psihosocijalnu podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili u karanteni zbog koronavirusa. Ukoliko imate potrebe možete se obratiti za pomoć stručnjacima na telefonski broj 091 9426 800 koji je za sve građane dostupan od 10 do 18 sati. Stručne osobe koje dežuraju na telefonu pružit će vam emocionalnu podršku te praktične informacije kako se lakše nositi sa situacijom. Ovim putem  još jednom apeliramo na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih preporuka, mjera i uputa pridržavanja higijenskog standarda (temeljito pranje ruku, izbjegavanje rukovanja, dezinfekcija prostora) te izbjegavanje zadržavanja  u prostorima u kojima boravi više ljudi, a sve u cilju  kako bi se spriječilo potencijalno prenošenje koronavirusa.

Podsjećamo kako je od danas u Domu zdravlja Koprivničko – križevačke županije (Trg dr.Tomislava Bardeka 10 –ulaz s dvorišne strane) s radom započela ordinacija primarne medicine za pregled pacijenata sa sumnjom na koronavirus u koju se mogu javiti osobe sa ozbiljnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha i umora.

Još jednom se mole pacijenti da ne dolaze direktno u ordinaciju već da  prvo kontaktiraju liječnika putem telefona (048/279-637) te dogovore postoji li potreba za dolaskom!

Apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Posebno apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane, a građane ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da prijave slučajeve na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme.

Osobama starije životne dobi preporuča se zadržavanje u kućanstvima te izbjegavanje kontakta ukoliko nema prijeke potrebe. Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Ponavljamo upute Zavoda za javno zdravstvo za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskog centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus.

Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Vezano

Komentari su zatvoreni.