Nada Prekomorec, Ema Banić i Dario Banić osvojili najviši vrh Afrike

Troje članova Planinarskog društva Kalnik Križevci – Nada Prekomorec, Ema Banić i Dario Banić osvojili su 27. srpnja 2017. godine najviši vrh Afrike u Tanzaniji, Uhuru Peak na 5895m na ivici kratera Kibo, na planini Kilimandžaro. Na pohod su išli zajedno s dvadeset planinara iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Prije 34 godine, davne 1983. trojica Križevčana, također članova PD Kalnik – Lujo Konfic, Zdravko Širola i pokojni Goran Kruljac bili su također na vrhu Uhuru Peak.

Savezna republika Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. Tanzanija graniči s Kenijom i Ugandom na sjeveru, Ruandom, Burundijem i DR Kongo na zapadu te Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu. Na istoku je zapljuskuju vode Indijskog oceana. Tanzanija je bila dio njemačke Istočne Afrike od 1880-ih do 1919., kada je postala Britanski protektorat. Nezavisnost je stekla 1961. godine. 1964. godine se država Zanganjika i Zanzibar ujedinjuju u državu Tanzaniju.

S oko 41 milijun stanovnika Tanzanija predstavlja najveću zemlju istočne Afrike. Tanzanija je na sjeveru planinska, a tamo leži Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Na sjeverozapadu je čuveno Viktorijino jezero, čiji sjeverni dio djele Uganda i Kenija. Zemlja s više od 40 nacionalnih parkova pravi je raj za promatranje divljih životinja, ali i nenadmašna riznica safari tura. I pored razvijenog turizma, Tanzanija je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Afričku populaciju Tanzanije čini preko 120 etničkih grupa. Veliki dio Tanzanijaca su Bantu. Glavni grad države je od 1996. godine Dodoma, umjesto dotadašnjeg Dar-el-Salaama, koji je i dalje najveći grad. Kilimandžaro je najviši vrh Afrike i jedan od Seven Summits. Ima epitet najveće slobodnostojeće planine. Popularni “Kili” oduvijek je bio san avanturista, pustolova i trekera iz čitavog svijeta.

Ova 5895 metara visoka planina ima najvišu visinsku razliku na svijetu, s preko 4500 metara od podnožja do vrha. Sama planina, obzirom na tropski pojas u kojem se nalazi, ima izuzetno interesantnu i raznoliku vegetaciju – od guste i bujne vegetacije, nalik kišnim šumama Amazone, preko travnatih stepskih polja do glečera na vrhu. Kilimandžaro ima tri vrha – najviši Uhuru Peak i dva niža, Mawnzi i Shira.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.