Županijski Stožer civilne zaštite održao koordinaciju na temu praćenja situacije vezane za koronavirus

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak, 3.veljače je u prostorijama Županijske uprave održao koordinaciju na temu praćenja situacije vezane za Coronavirus 2019-nCoV te kako bi članovi razmijenili informacije o poduzetim radnjama i mjerama predostrožnosti po pitanju virusa. Koordinaciju je vodio zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je uvodno kazao kako Stožer s pozornošću prati razvoj situacije u slučaju koronavirusa te kako nema opasnosti za stanovnike.

„Sve su naše službe i ustanove u potpunosti upoznate s protokolima i naputcima koje dobivamo od Ministarstva zdravstva i ostalih nadležnih institucija. Pratimo zdravstvenu situaciju, raspolažemo ljudskim resursima i potrebnim materijalnim sredstvima, a u slučaju potrebe spremni smo i odgovorit ćemo na sve izazove. Nema nikakve opasnosti za naše stanovništvo, kontrola na državnoj razini je na visini i vjerujem kako neće biti problema ozbiljnije prirode“, kazao je Ljubić.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić izvijestio je prisutne o poduzetim mjerama podsjetivši kako je bolnica već bila u sličnoj pripravnosti  2014. godine u vrijeme pojave virusa ebole. Devčić je kazao kako je bolnica spremna za sve situacije te raspolaže sa svom zaštitnom opremom koja je potrebna za zbrinjavanje najinfektivnijih pacijenata.

U bolnici postoji 30 ležajeva koji mogu biti apsolutna izolacija, a imamo čak i prostor s izolacijom s negativnim tlakom. Svakog dana iz Ministarstva zdravstva dobivamo upute koje propisuje parametre zbrinjavanja pacijenata i proveli smo sve što je naloženo. Stanje je redovno i do sada nismo imali nikakvih prijava ili sumnja na taj virus. Zaprimili smo i obradili pacijente koje imaju simptome gripe i u tom pogledu mogu reći kako je s obzirom na broj zaprimljenih ove godine zabilježeno manje pobolijevanje stanovništva“ izvijestio je Devčić.

U stanju pripravnosti je i Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije koji je poduzeo sve potrebne mjere kako bi spremni dočekali potencijalnu pojavu virusa. „Upoznati smo sa svim uputama, a izradili smo i protokol za situaciju pojave virusa. Osigurali smo zaštitnu odjeću i vozilo koje će isključivo služiti za prijevoz takvih pacijenata“, kazala je zamjenica ravnateljice Zavoda Valerija Bartolić.

Ravnateljica Županijskog Doma zdravlja Marija Krajina kazala je kako je stanje redovno te kako je svijest o potrebi dodatne zaštite od viroza i gripe napredovala.“Primjetno je da pacijenti u ambulante dolaze sa zaštitnim maskama kako ne bi zarazili ostale što je pohvalno. U slučaju pojave sumnjivih simptoma odmah ćemo reagirati u skladu s protokolima na daljnje zbrinjavanje“, kazala je Krajina. Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić dodao je kako Služba stoji na raspolaganju, a načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac je istaknuo kako policija pojačano nadzire granični prijelazi uz kontrolu svih putnika, a vodi se i evidencija kretanja osoba koje su ušle u Hrvatsku.

Zaključnu analizu stanja dala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazavši kako stanovnici mogu biti mirni jer sve potrebne mjere su poduzete već na hrvatskim granicama na kojima se vrši detaljna kontrola putnika. „Prema dosadašnjim informacijama u Hrvatskoj nije registrirana niti jedna oboljela osoba od koronavirusa. Imamo protokole, ako se na granici i ustanovi neka sumnja, putnik direktno ide u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. U našoj županiji nismo imali situaciji da je netko kod liječnika opće prakse došao sa simptomima tog virusa ili je naš Zavod zaprimio prijavu za provođenje epidemiološkog nadzora“ zaključila je Vadla.

Predstavnici zdravstvenih ustanova i službi na sastanku su zaključili kako su poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti po pitanju koronavirusa te kako je sve pripravno u slučaju potencijalnih intervencija. Stožer je uputio i preporuku građanima da se pridržavaju svih uputa po pitanju prakticiranja higijenskog i sanitarnog standarda te savjeta o prevenciji koje je izdalo  Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Koordinaciji su uz zamjenika župana prisustvovale i pročelnica Službe ureda župana, ujedno i zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja te referent zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Vezano

Komentari su zatvoreni.