Pero Budija i ove godine među pobjednicima natječaja za kratku priču Muzeja anđela

Foto: Tamara Budija

Prošlu je subotu u Muzeju anđela u Varaždinu održano proglašenje pobjednika 8. književnog natječaja za kratku priču i predstavljanje ponajboljih kratkih priča 2019. godine. Na svečanoj dodjeli nagrada bio je i križevački autor Pero Budija, čiju je priču “It’s a miracle” prosudbeno povjerenstvo odabralo kao pobjednika, jednakopravno uz druge dvije – “Anđeoska duša” Marine Šur Puhlovski iz Zagreba i “Anđeo” Vladimira Papića iz Pule. “Marijinu nagradu” dobila je Natalija Bajer iz Lukača pričom “Jutro od zvezda”.

Kako javlja portal Varaždinske vijesti, prosudbenom povjerenstvu nije bilo lako odabrati najbolje, jer je na natječaj pristiglo mnogo kvalitetnih i zanimljivih priča. Prosudbeno povjerenstvo čine: Jadranka Pintarić urednica i kritičarka iz Zagreba, Boris Perić, književnik iz Zagreba te Željko Prstec, samostalni umjetnik, slikar. Nagrađenim autorima na svečanosti su dodijeljene novčane nagrade, a istom su prigodom pročitali svoje priče.

Riječ je o književnom natječaju na nacionalnoj razini koji se održava osmu godinu zaredom, na koji je i ove godine pristiglo više desetaka anonimiziranih prijava iz cijele Hrvatske. Budija je i prošle godine na istom natječaju bio među prvonagrađenima svojom pričom “Ostati mlad”, a ove je godine izdao i svoju prvu zbirku kratkih priča “Uspavanka za Vjeru B.”, koju je objavila izdavačka kuća Veda iz Križevaca, a tiskala ugledna tiskara Kerschoffset iz Zagreba.

Pero Budija rođen je 1951. na otoku Viru. Danas umirovljeni ekonomist u Križevcima živi od 1981. godine, dugogodišnji je suradnik nezavisnog portala Križevci.info, za koji je od 2007. do 2014. pisao mjesečne kolumne. U mladosti je bio vrhunski sportaš, hrvatski prvak, rekorder i jugoslavenski reprezentativac na dugim prugama. Priče iz njegove zbirke uranjaju u vrijeme njegova najranijeg djetinjstva na Viru, srednje škole u Zadru i fakulteta i sporta u Zagrebu. Upravo zbog tog razloga smatra se Viraninom, Zadraninom, pomalo Zagrepčaninom i Križevčaninom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.